Miliony na rekonstrukci penzionu Elektra získala Mečiarova manželka prodejem akcií

Bratislava - Manželka bývalého slovenského premiéra a lídra Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara Margita vydělala na akciích několik desítek milionů slovenských korun. Podle informací slovenského deníku SME je tak objasněna jedna z největších záhad slovenské politiky - odkud vzal Mečiar více než 40 milionů korun na rekonstrukci penzionu Elektra v Trenčianských Teplicích.

Deník SME tvrdí, že Mečiarova manželka měla v dubnu 2005 koupit desetiprocentní podíl akciové společnosti Trend Tatry od Julia Rezeše. Za 100 akcií zaplatila jeden milion korun, tedy nominální hodnotu akcií.

O tři měsíce později prodala tyto akcie údajně za 60 milionů slovenských korun společnosti Paola Properties z Gibraltaru. Většina peněz, 48 milionů, posloužila jako splátka půjčky od společnosti Paola Properties, kterou Mečiar měl na rekonstrukci penzionu.

Deník v této souvislosti připomíná, že když kontroverzní lídr HZDS před devíti roky prohrál volby a odcházel z politiky, tvrdil, že vlastní jen třípokojový byt v Bratislavě a osobní automobil. O rok později však novináři zjistili, že vlastní penzion Elektra, jehož rekonstrukce si vyžádala více než 40 milionů slovenských korun. Dům byl podle Mečiarových tvrzení z roku 2002 koupen za něco přes pět milionů slovenských korun, což mělo být doloženo znaleckými posudky a stavebními smlouvami. Na koupi penzionu expremiér prý získal půjčku od nejmenovaného zahraničního nebankovního subjektu, kterou měl splácet do roku 2007.

Podle deníku SME je nyní jasné, že Mečiarovým s výdaji kolem penzionu pomohl právě Július Rezeš, jehož celá jeho rodina zbohatla na privatizaci Východoslovenských železáren, která proběhla právě za Mečiarovy vlády. Mečiarovi tak pomohli splatit dluh ti, kterým on dopomohl k bohatství, konstatuje list.