Rakouská vláda podala demisi

Vídeň - Rakouská vláda dnes formálně podala demisi do rukou prezidenta Heinze Fischera. Sestavování nové vlády po nedělních volbách, ve kterých značně posílila populistická pravice, ale začne nejdříve příští týden a může být ještě velmi složité a zdlouhavé.

V průběhu nejbližšího týdne se prezident postupně sejde ke konzultacím s předsedy všech pěti parlamentních stran. Po oznámení konečného výsledku voleb, které se uskuteční 6. října po uplynutí lhůty pro doručení korespondenčních hlasů, pověří prezident pravděpodobně následující den jednoho z šéfů stran, což bude téměř určitě předseda nejsilnější strany- sociální demokracie - Werner Faymann, sestavením nové vlády.

Začne tak proces koaličních jednání, který může být relativně krátký, ale také velmi zdlouhavý. Poslední vývoj nasvědčuje obnovení velké koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP), kterou vedl dosluhující kancléř Alfred Gusenbauer. Ale i jednání o koaliční smlouvě mezi těmito partnery a zároveň rivaly může být značně složité.

ÖVP se navíc ke vstupu do staronové koalice zatím nepřihlásila a podle svého nového šéfa Josefa Prölla zvažuje všechny alternativy, včetně odchodu do opozice. Lidovci, pro které byly volby naprostý debakl, se o jejich vyvolání zasloužili, když opustili vládní koalici.

Rakouští lidovci možná skončí v opozici.
Zdroj: ČT24