Čínská policie zatkla kvůli melaminu 22 lidí; z Hongkongu stahují mléčné čaje Lipton

Peking - Čínská policie zatkla 22 lidí kvůli skandálu s kontaminovaným mlékem. Jsou mezi nimi manažeři mlékáren a farmáři. Policie také zabavila víc než 220 kilo melaminu, který způsobil smrt čtyř dětí a přes 50 tisíc dalších má kvůli němu poškozené ledviny. Výrobci mléko ředili a melaminem pak uměle zvyšovali obsah proteinů.

Policie provedla razie v několika desítkách mlékáren a výkupních středisek, kde zabavila více než 220 kilogramů melaminu. Devatenáct ze zadržených jsou manažeři mlékáren, farem či výkupen mléka, kteří buď melamin do mléka sami přidávali, nebo prodávali farmářům „proteinový prášek“ obsahující melamin.

Melamin mléku při testech vydatnosti dodává falešné zdání vysokého obsahu proteinu. Z čerstvého mléka se ale melamin dostával i do dětské mléčné výživy, kde si vyžádal 54 tisíc případů onemocnění.

Melamin se v mléku dostal také do všech výrobků využívajících mléko, počínaje nápoji přes cukrovinky až po některé druhy pečiva.

Čína slíbila rázně zakročit proti všem, kdo jsou za skandál s kontaminovaným mlékem odpovědní a zahájila měsíc trvající „očistnou kampaň“, která se zaměřuje především na systém produkce a výkupu mléka.

Melamin našli i v čajích Lipton

Společnost Unilever dnes začala stahovat ze svých prodejen v Hongkongu instantní mléčný čaj značky Lipton, protože bylo zjištěno, že obsahuje stopy melaminu.

Tento týden již britský výrobce cukrovinek Cadbury v podezření na přítomnost melaminu stáhl v Hongkongu 11 svých čokoládových výrobků
vyráběných v Pekingu. Minulý týden britská maloobchodní síť Tesco stáhla z prodeje v Británii a Asii mléčné cukrovinky značky White Rabbit.

V Číně se v souvislosti s vadným sušeným mlékem léčí 1 200 dětí.
Zdroj: ČT24