Bavorským volbám padl za oběť předseda CSU Huber

Berlín - Předseda vládní bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Erwin Huber se po nedělním neúspěchu v bavorských zemských volbách vzdá své funkce. Huber, jenž je zároveň bavorským ministrem financí, byl předsedou zvolen na mnichovském sjezdu CSU přesně před rokem a jedním dnem. Nahradil tak Edmunda Stoibera, jenž se loni vzdal funkcí předsedy CSU a bavorského premiéra po kritice jeho způsobu řízení strany.

Ještě v pondělí Huber spolu se svým stranickým kolegou Becksteinem po jednání vedení strany tvrdil, že žádné personální změny se v CSU zatím nechystají. Strana utrpěla v nedělních volbách do zemského sněmu volební debakl, jímž pro ni bylo neudržení více než čtyřicetileté absolutní většiny v regionálním parlamentu. Nyní bude strana odkázána na spolupráci s koaličním partnerem.

Zatím jediným kandidátem na nového předsedu je ministr zemědělství a dosavadní místopředseda CSU Horst Seehofer. Úřad bavorské vlády naopak zásadně popřel spekulace, že na mimořádném sjezdu CSU 25. října se vzdá svého úřadu i zemský ministerský předseda Günther Beckstein. CSU je součástí německé vládní koalice kancléřky Angely Merkelové.

Předseda poslanců CSU ve Spolkovém sněmu Peter Ramsauer uvedl, že Seehofer bude jedničkou na kandidátce bavorské strany ve spolkových volbách, které se uskuteční 27. září příštího roku. Potvrdil také, že i poslanci CSU se shodli na tom, že příštím předsedou Křesťanskosociální unie by měl být právě Seehofer.

Vydáno pod