Gorbačov chystá návrat do vrcholné politiky

Moskva - Michail Gorbačov, symbol konce Sovětského svazu, se chce vrátit do vrcholné ruské politiky. Se svým obchodním partnerem a bývalým důstojníkem KGB Alexandrem Lebeděvem založí Nezávislou demokratickou stranu Ruska, se kterou chce kandidovat v roce 2011. Sedmasedmdesátiletý Gorbačov se do vysoké politiky vrací po sedmnácti letech. Podle listu Daily Telegraph se očekává, že stranickým lídrem by se mohl stát Lebeděv a že Gorbačov zůstane spíše v pozadí.

Nová strana by měla být „umírněnou“ opozicí vůči Kremlu. Daily Telegraph v této souvislosti připomíná, že i když Gorbačov prosazuje v Rusku svobodu slova, nikdy otevřeně nekritizoval ruského premiéra a někdejšího prezidenta Vladimira Putina.

Poslední sovětský prezident se o návrat do vrcholné politiky v minulosti pokoušel už několikrát, pokaždé bez úspěchu. Jeho popularita mezi ruskými občany je dlouhodobě mizivá, navzdory dobré pověsti na Západě. V roce 1990 Gorbačov dokonce obdržel Nobelovu cenu míru.

Politické vzlety a pády

Gorbačov stanul v čele sovětských komunistů v roce 1985. Změny, které zahájil, pomohly k návratu demokracie do bývalého komunistického bloku a ke změně politické mapy světa. Gorbačov odešel z politiky s rozpadem Sovětského svazu v roce 1991.

Od listopadu 2001 do května 2004 byl vůdcem Sociálnědemokratické strany Ruska (SDPR), předtím byl předsedou Ruské sjednocené sociálnědemokratické strany (ROSDP) a v říjnu 2007 založil novou stranu - Svaz sociálních demokratů. Žádná z těchto stran se v ruské politice neuplatnila, dnes není jasné, zda vůbec ještě existují.