Soud s entomology může podle Schwarzenberga ochladit vztahy s Indií

New York - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pohrozil jistým ochlazeních česko-indických vztahů, pokud se nepodaří vyřešit problém s českými entomology odsouzenými v Indii za sbírání brouků. Ministr to uvedl v New Yorku po dnešním setkání se svým indickým protějškem Pranábem Mukherdžím.

Soud v indickém Dárdžilingu počátkem září zprostil obžaloby z nezákonného sběru brouků a hmyzu českého entomologa Petra Šváchu a po zaplacení kauce ho propustil. Druhého vědce Emila Kučeru soud shledal vinným a vyměřil mu tříletý nepodmíněný trest vězení. Kučera se proti rozsudku na místě odvolal. Soud bude pokračovat u vyšší instance v listopadu.

Mukherdží po jednání řekl, že do soudních záležitostí může výkonná moc těžko zasahovat. Nicméně uvedl, že v případě Šváchy, který byl zproštěn obžaloby a potrestán pokutou, může ústřední vláda jednat s místní vládou v Dárdžilingu, do jejíž jurisdikce věc spadá, a problém by mohl být vyřešen. Pro Kučeru by bylo podle Mukherdžího nejlepší, aby se odvolal k vyšší instanci. Může pak požádat o propuštění na kauci a na rozsudek čekat na svobodě. Bylo by možné ho omilostnit

„Kdyby se to nevyřešilo, pak by k jistému ochlazení došlo,“ konstatoval Schwarzenberg po schůzce, která se uskutečnila z české iniciativy. „Považujeme opravdu za hluboký omyl uvěznění a obžalování těchto českých vědců.“

Soudce v Dárdžilingu rozdíl mezi tresty obou vědců vysvětlil tím, že Švácha je mezinárodně uznávaný vědec. Evidentně přitom vycházel z faktu, že je zaměstnancem české Akademie věd. Oba vědce podpořili jejich kolegové v Česku i ve světě petičními akcemi i demonstracemi. Postavila se za ně mezinárodní odborná komunita i čeští vědečtí a političtí představitelé, včetně předsedy Akademie věd Václava Pačese a premiéra Mirka Topolánka.

Petr Švácha a Emil Kučera
Zdroj: ČT24