Americké letadlo bombardovalo Pákistán, šéf Talibanu Mahsúd je v kómatu

Islámábád - Americké bezpilotní letadlo bombardovalo vesnici Mir Alí v pákistánském Severním Vazíristánu. Při náletu zemřelo nejméně pět lidí, letoun před útokem někdo ostřeloval. Tato oblast, nad níž pákistánská armáda nemá plnou kontrolu, je známá jako útočiště pro bojovníky Talibanu v Pákistánu. Ukrývá se tu i jejich vůdce Baitulláh Mahsúd, který je vážně nemocen. Podle některých zpráv je kvůli akutní formě cukrovky v kómatu.

Pákistánská armáda vede u hranic s Afghánistánem ofenzivu proti ozbrojeným skupinám, přímou pomoc Američanů v boji ale odmítá. Podle zpráv OSN uprchlo z oblasti už 20 tisíc civilistů do Afghánistánu, 300 tisíc na východ do Pákistánu.

Vojska USA a NATO bojující v sousedním Afghánistánu tvrdí, že mnoho útoků proti nim je organizováno z Pákistánu a kritizují pákistánskou armádu, že je na ozbrojence měkká. Američané proto podnikli sérii přeshraničních výpadů. To se nelíbilo ani Islamábádu, ani místním kmenovým vůdcům.  

Kmeny začínají s vytvářením domobrany, ozbrojují všechny muže, od dětí až po starce. Bojují proti všem - proti teroristům i cizím vojákům. Chtějí si na svém území vládnout sami.

Pákistánské ministerstvo obrany tvrdí, že vládní vojska už kontrolují přes polovinu oblasti a že k ukončení válečných operací potřebují dalších šest týdnů.

Vymýcení ozbrojenců v pohraničí je podle ministerstva nezbytné pro samotné přežití Pakistánu. Zahraniční pozorovatelé ale varují, že podobné vojenské operace v minulosti selhaly a že Pákistán k vítězství potřebuje zahraniční pomoc.

Vůdce pákistánských Tálibů je vážně nemocen, možná mrtev

Vůdce pákistánské odnože afghánského Talibanu Baitulláh Mahsúd, který se ukrývá na kmenových územích na severozápadě Pákistánu, je vážně nemocen a možná dokonce mrtev. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedl zpravodaj ČT Tomáš Etzler s tím, že Mahsúd zemřel na selhání ledvin. Zprávu ale popírají jak pákistánské bezpečnostní úřady, tak kruhy z nejbližšího Mahsúdova okolí.

Islámábád přičítá Mahsúdovi a jeho pákistánské odnoži afghánského Talibanu odpovědnost za nynější mohutnou vlnu sebevražedných atentátů, které zhruba za rok připravily v zemi o život přes 1300 lidí.

Naprostá většina sebevražedných atentátníků, které se podařilo pákistánským vyšetřovatelům po pumových útocích identifikovat, patřila k Mahsúdovu kmeni. Pákistánské úřady viní Mahsúda i z iniciování vraždy někdejší premiérky Bénazír Bhuttové, která zahynula koncem minulého roku při atentátu na předměstí Islámábádu.

Podle Etzlera nemá třicetiletý charismatický vůdce Mahsúd žádného nástupce a jeho smrt by pro Taliban znamenala vážnou ránu.

  • Provincie Afghánistánu a Pákistánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/438/43745.gif
  • Pákistánští kmenoví vůdci vytvářejí milice. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/442/44158.jpg
  • Pákistánští vojáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43960.jpg
  • Pákistánští vojáci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43958.jpg
  • Vůdce pákistánského Talibanu Baitulláh Mahsúd autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/441/44009.jpg
  • Voják pákistánské armády v pohraničním kmenovém území. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/442/44145.jpg