Třísetletá tradice končí: Britští soudci napříště bez paruky

Londýn - Ve Velké Británii dnes po 300 letech končí další z tradic. Soudci zabývající se občanským a rodinným právem dostanou nové taláry a přestanou nosit paruku s dlouhými vlasy. Kriminální případy se ale budou i nadále řešit před tradičně oblečenými soudci, kteří argumentují tím, že paruka poskytuje anonymitu a dodává důstojnost.

Podle londýnského spolupracovníka ČT Ivana Kytky se debata o zrušení paruk vedla především od konce 90. let po nástupu labouristického ministerského předsedy Tonyho Blaira. Změna měla podporu veřejnosti, proti ní ale byli hlavně sami soudci - podle průzkumu z roku 2005 s ní nesouhlasilo 70 procent soudců.

Jde tedy o kompromisní rozhodnutí - změna se týká jen soudců projednávajících civilní a rodinné právo, trestněprávní případy se budou nadále soudit ve starých talárech a parukách. Jak ve Studiu ČT24 uvedl politolog Alexander Tomský, soudci argumentují především tím, že paruka znesnadňuje rozpoznání soudců mimo soudní síň.

Nejvyšší soudce Anglie a Walesu lord Phillips změnu podpořil. Vzhled soudců vytvořený v roce 1680 podle něj neodpovídá 21. století a je načase chodit s odhalenou hlavou. Dosavadní tradicionalistický vzhled soudců prý začal vyvolávat u lidí dojem, že představitelé zákona jsou odtrženi od normálního života.

Nové vlněné taláry, které vzešly z dílny módní návrhářky Betty Jacksonové, jsou ozdobené zlatými, rudými a fialovými proužky, jež vyjadřují hodnostní zařazení svých nositelů. Moderní oděv někteří lidé kritizují i tvrzením, že v něm soudci vypadají jako postavy ze seriálu Star Trek.

Zavedení nových talárů přišlo na 450 tisíc liber (13,8 milionu korun), ale podle úřadů umožní roční úspory 200 tisíc liber (6,1 milionu korun). Nákladné totiž byly hlavně paruky, které měly být z pravých koňských houní a jedna přišla až na 2000 liber (62 tisíc korun).

  • Britské soudnictví autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43968.jpg
  • Britské soudnictví autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/440/43965.jpg