V afghánském Lógaru bylo zraněno sedm českých vojáků

Kábul - V Afghánistánu bylo dnes zraněno sedm českých vojáků. Jeden z nich utrpěl podle náměstka ministryně obrany Martina Bartáka středně těžké zranění, které ho neohrožuje na životě. Už dnes by tak mohl být převezen do České republiky. Ostatní vojáci byli zraněni lehce. Jde o příslušníky provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar, kteří se dostali pod palbu čtyři kilometry od základny Shank. Neznámí bojovníci 21člennou českou vojenskou hlídku na čtyřech vozidlech Humvee ostřelovali protitankovými granáty a z ručních zbraní, čeští vojáci palbu opětovali.

Jeden voják byl vrtulníkem transportován do americké vojenské polní nemocnice v Bagramu, dva byli převezeni do české polní nemocnice v Kábulu a zbývající čtyři zůstali v péči lékařů na základně Shank. Podle tiskové mluvčí náčelníka generálního štábu Miry Třebické se jedná o střepinová poranění.

Základna Shank, kde sídlí kontingent provinčního rekonstrukčního týmu, se už před několika dny stala terčem dvou útoků. V obou případech použili útočníci rakety, při prvním útoku byli minulé pondělí zraněni tři čeští vojáci, středeční útok se obešel bez zraněných. Podle Třebické se očekává, že s příchodem zimy se aktivita afghánských povstalců utlumí.

Velitel české jednotky v Lógaru Pavel Lipka popsal útok takto: "Začali útočit v době, kdy naši komunikovali s místním obyvatelstvem.
Pohybovaly se tam i místní děti. Někteří útočníci byli usmrceni nebo
zraněni."

ČR působí v Afghánistánu v rámci sil NATO, vyslala tam čtyři stovky vojáků. V Lógaru působí 200 příslušníků české armády a chrání tam civilní část českého provinčního rekonstrukčního týmu. Letos přišli v Afghánistánu o život už dva čeští vojáci, loni zahynul jeden.

Vláda dnes schválila návrh ministerstva obrany na rozšíření zahraniční vojenské mise. Posílení se týká především provinčního rekonstrukčního týmu, v Afghánistánu by mělo příští rok ve dvou misích působit 745 vojáků. O návrhu musí ještě hlasovat parlament.

Premiér Mirek Topolánek se domnívá, že dnešní incident toto hlasování neovlivní. Počet vojáků zraněných v bojích s povstalci v Afghánistánu tak stoupl na 17, dva příslušníci českých jednotek zahynuli.

Zatímco v Afghánistánu vojáků přibude, z Iráku odjedou. Česká armáda se z Iráku skoro úplně stáhne v roce 2009. V této zemi zůstane pouze několik instruktorů výcviku.

Vydáno pod