FBI bude pracovat podle nových pravidel

Washington - Američtí agenti dostanou nová pravidla pro práci. Agentům FBI umožní nová pravidla použít informátory nebo vést policejní výslechy bez odkrytí vlastní identity. Hlavní rozdíl je přitom v míře utajení, ta se nyní zvyšuje. Fakt, že agent při výslechu nemusí odkrýt svou totožnost, výrazně přispívá k ochraně jeho soukromí a bezpečí.

Podle odborníka na terorismus Mariana Brzybohatého z Policejní akademie se utajením totožnosti agenta také odkrývá možnost použít různé formy psychologických metod a manipulací. Jejich aplikace zvyšuje efektivnost výslechu a potažmo celého vyšetřování.

Nová zákonná úprava sice pomáhá vyšetřujícím, jejich bezpečnost ale zvyšuje na úkor vyslýchaného. Ten totiž přichází o možnost zjistit, kdo ho vyslýchá, případně že ho vyslýchá skutečný agent a ne nějaký vtipálek.

Marian Brzybohatý:

„Začátek používání informátorů se datuje do doby vzniku prvních policejních sborů.“

Použití násilí během výslechu podle Mariana Brzybohatého není principiálně možné. Agenti FBI jsou podle něj de facto policisté, je to standardní bezpečnostní sbor, proto nemohou používat metody vojenských výslechů například válečných zajatců.