33 dní do voleb: Obama si udržuje náskok v preferencích

New York - Barack Obama si necelých pět týdnů před volbami udržuje v průzkumech významný náskok nad svým rivalem Johnem McCainem. Každodenní sondáže Gallupova ústavu mu aktuálně přisuzují podporu 49 procent voličů, zatímco McCainovi o šest procent méně. K podobnému závěru dochází i takzvaný průzkum průzkumů, který na základě výsledků několika agentur zpracovává televize CNN. Ta dává Obamovi pětiprocentní náskok.

Šetření se konalo v době intenzivních jednání o souhrnu zákonů na záchranu amerického finančního sektoru, včetně kolapsu při jejich schvalování ve Sněmovně reprezentantů, za kterým stáli republikánští kongresmani. Demokraté opatření vesměs schválili. V průzkumech se také už zřejmě projevily reakce na páteční první televizní debatu prezidentských kandidátů.

Demokratický kandidát si ve volebních preferencích udržuje vedení už dva týdny. McCain byl v čele Gallupova šetření několik dní po republikánském nominačním sjezdu na začátku září, ale jeho náskok se rychle vytratil s finanční krizí na Wall Street.

Vydáno pod