Systém AgentFly se dočká využití: Podepsána smlouva o spolupráci ČVUT a amerického FAA

Praha - Katedra kybernetiky Českého vysokého učení technického v Praze podepsala minulý týden s americkým Federálním úřadem pro civilní letectví (FAA) smlouvu o spolupráci na vývoji technologie multiagentního systému pro navádění letadel.

„Systém AgentFly byl primárně vyvinut pro řízení bezpilotního provozu, ale záměrem společného projektu s FAA je hledat možnosti využití pro plánování civilních letů,“ řekl Michal Pěchouček, který vede Centrum agentních technologií. Na vývoji systému pracoval zdejší tým mladých výzkumníků dva roky. Americký úřad se má podle serveru podílet na financování dalšího rozvoje systému.

AgentFly koordinuje letouny bez existence centrálního plánovače. Pokud letí deset strojů proti sobě, pomocí multiagentního vyjednávání naplánuje AgentFly jednotlivé reakce (tedy který zrychlí, zpomalí, změní směr nebo letovou hladinu) a zajistí bezpečnost provozu.

Americký úspěch snad otevře dveře do světa

Američané odhadují, že do deseti let bude provoz v jejich vzdušném prostoru až trojnásobný. Zátěž takévho přehlcení by mohl český systém vyřešit. „Civilní využití AgentFly je poměrně daleko. V oblasti řízení letového provozu spolu letadla asi hned tak sama vyjednávat nebudou, ale pro plánování letů systém využijeme,“ řekl Pěchouček.

Vedoucí katedry kybernetiky Vladimír Mařík považuje spolupráci s úřadem za mimořádný úspěch, který by jí mohl otevřít cestu k dalším podobným agenturám v Evropě i jinde. Přímé využití systému pro řešení složitých situací v řízení letového provozu se podle něj dá očekávat za pět, pravděpodobněji deset let.