Proti cigaretám bojuje i Indie. Začal platit zákaz kouření na veřejnosti

Dillí - V druhé nejlidnatější zemi světa Indii začal platit zákaz kouření na veřejných místech. Patří mezi ně zastávky hromadné dopravy, vládní budovy, hotely a restaurace. Lidé si mohou zapálit cigaretu pouze doma nebo na volném prostranství.  Podle statistik kouří téměř 120 milionů Indů, tedy přibližně jedna desetina populace. Tabák v Indii každoročně zabije na 900 tisíc lidí. Ministerstvo se obává, že roční počet obětí kouření dosáhne do roku 2010 jednoho milionu. Ministerstvo zdravotnictví bude dodržení zákazu kontrolovat a případně pokutovat.

Země si od nového zákona slibuje omezení počtu kuřáků a lepší ochranu nekuřáků před následky pasivního kouření. Indové si nadále budou smět zapálit cigaretu pouze doma nebo na otevřených prostranstvích.

Indický ministr zdravotnictví Anbumání Ramados uvedl, že v Indii ročně kvůli tabáku zemřou stovky tisíc lidí, kteří si ale v životě cigaretu nezapálili. Právě k ochraně obětí pasivního kouření je zákon určen.

Už v roce 2005 indická vláda zakázala zobrazování kouření ve filmech, čímž vyvolala protesty nejen bollywoodských filmařů. „Vláda se zákazem přichází znovu, protože všechna předchozí omezení měla mezery, kterých bylo možné zneužít,“ říká český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček. „V Indii je tento zákon nesmírně populární. Vzhledem k tomu, že letos je v zemi volební rok, dá se předpokládat, že politici si tímto krokem chtějí naklonit veřejnost.“

Veřejná místa v Indii

● zastávky hromadné dopravy
● vládní budovy
● hotely či restaurace
● diskotéky
● posluchárny, přednáškové sály, kina
● knihovny
● školy, koleje, zábavní parky
● nemocnice
● letiště

Ministerstvo zdravotnictví také pohrozilo, že dodržování nového zákona bude pečlivě kontrolováno. Osobám, které zákaz poruší, hrozí pokuta 200 rupií, což je asi 75 korun.

Podle Hynka Kmoníčka ale není v silách indické policie kontrolovat, zda někdo zákaz dodržuje. „Kouřit se nesmí například v parcích, kontrolovat by to měli policisté. Pokud ovšem policistu v parku náhodou potkáte, bude spíše pátrat po bombách islámistů, než aby kontroloval půl milionu řidičů rikš, kteří si dopřávají svoji cigaretu,“ vyjadřuje český velvyslanec pochyby nad praktickým dodržováním zákazu.