Americký politolog: USA už nebudou přebírat mezinárodní břemena

Vídeň - Finanční krize bude mít dohru na politické scéně. Podle amerického politologa Stevena Clemonse se dá očekávat brzký konec americké přítomnosti v Iráku a celkově větši soustředěnost USA na vlastní problémy. Politolog, který je jeden z ředitelů nadace New American, to sdělil v rozhovoru pro rakouský list Die Presse.

Spojené státy už napříště nebudou brát na svá bedra mezinárodní problémy. Jedním z důsledků finanční krize bude podle Clemonse nutně i ukončení války v Iráku. Američtí občané už nebudou přihlížet tomu, že ročně plyne 300 miliard dolarů do malé země s 23 miliony obyvatel, která sama má rozpočtový přebytek 79 miliard dolarů.

Spojené státy na sebe v budoucnosti už nebudou brát žádná větší břemena na mezinárodní úrovni. Podle politologa budou investovat do zelených technologií, ale žádná daň z oxidu uhličitého, jak si přejí Evropané, nebude.

Steven Clemons:

„Dělníci a zaměstnanci už jsou znechuceni tím, když jim skvěle placení bankéři vykládají, jak úžasná je globalizace.“

Clemons, který v těchto dnech přednáší ve Vídni, přiznal, že v USA dlouho panoval názor, že americký hospodářský model je mnohem lepší než asijský nebo evropský. „Jak se dnes ukazuje, bylo to neuvěřitelně arogantní. Vývoj naopak směřuje k tomu, že my v Americe budeme mnohem evropštější,“ dodal politolog.

Kyvadlo se podle Clemonse nyní zhouplo na druhou stranu a trend směřuje k zastavení privatizací a k posílení role státu v ekonomice i ve společnosti. „Finanční systém je samozřejmě třeba opravit. Mělo by se to ale stát tak, aby to nebylo plně na náklady daňových poplatníků. Pomáhat firmám, které už nejsou americké, ale jsou všechny mezinárodní, je sporné,“ poznamenal americký analytik.

Steven Clemons:

„Prostě éra volnosti ve světové ekonomice končí.“

Dodal, že pokud USA takové firmy zachrání, je třeba si klást otázku, proč je za státní peníze zachraňován podnik, kterému nejde o zájmy daňových poplatníků, ale který sleduje jen zájmy vlastní.