Merkelová bude jednat s Medveděvem o Gruzii i plynovodu

Petrohrad - Německá kancléřka Angela Merkelová přijíždí do Ruska jednat s prezidentem Dmitrijem Medvěděvem o situaci na Kavkaze po konfliktu s Gruzií. V Petrohradu budou jednat i o spolupráci Ruska s NATO a Evropskou unií. Tématem společných rozhovorů bude i politická podpora rusko-německého konsorcia Nord Stream, které plánuje výstavbu plynovodu na dně Baltského moře. První plyn by prý mohl z Ruska do Německa proudit už v roce 2011.

Kromě Kavkazu mají oba politici hovořit o terorismu a drogové hrozbě, jakož i o situaci na Blízkém východě, v Kosovu a v Afghánistánu a o íránském jaderném programu.

Rusko-německé setkání na nejvyšší úrovni se od roku 1998 koná už podeváté. Medveděv ale s Merkelovou jednal už dříve, naposledy v Soči, kdy hovořili hlavně o rusko-gruzínském konfliktu. Merkelová tehdy ruský vpád do Gruzie označila za nepřiměřený, ale na rozdíl od jiných představitelů Evropské unie Rusko nijak tvrdě nekritizovala. Podle pozorovatelů především kvůli velmi dobrým ekonomickým vztahům mezi oběma zeměmi.