Rakousko vydalo Chorvatsku stíhaného exministra

Vídeň - Bývalý náměstek chorvatského ministra obrany a exgenerál Vladimir Zagorec byl dnes rakouskými úřady vydán prostřednictvím Interpolu do Chorvatska. Zagorec byl v době válek v bývalé Jugoslávii v 90. letech odpovědný za nákup zbraní. V Záhřebu je obviňován ze zpronevěry a ze zneužívání pravomocí.

Zagorec (44), který před obviněními v roce 2000 unikl do Rakouska, byl v pátek rakouskou policií zatčen „pro podezření z možnosti útěku“. Stalo se tak poté, co ve středu rakouský ústavní soud jako poslední instance zamítl Zagorecovu stížnost proti vydání.

V Chorvatsku je Zagorec, blízký důvěrník prvního chorvatského prezidenta Franja Tudjmana, obviňován, že během svého působení ve funkci zpronevěřil obnosy v hodnotě stovek milionů korun. Také si prý z trezoru ministerstva přivlastnil drahé kameny v hodnotě desítek milionů korun.

V březnu 2007 byl Zagorec na základě mezinárodního zatykače zadržen ve Vídni, po zaplacení kauce ve výši 24,3 milionu korun jej ale soud až do rozhodnutí o odvolání propustil.

Ustašovec Milivoj Ašner zůstává v Rakousku

V Rakousku žije také exponent chorvatského ustašovského režimu z druhé světové války Milivoj Ašner, obviňovaný z mučení vězňů a odesílání stovek Srbů, Židů a Romů do nacistických koncentračních táborů. Toho ale rakouské orgány dosud odmítají vydat k soudu do Chorvatska s tím, že Ašnerovi je už 95 let a není psychicky svéprávný.

Skandál kolem něj vznikl letos v létě, když byl Ašner během fotbalového Eura 2008 viděn ve fanouškovské zóně v korutanském Klagenfurtu, jak spokojeně popíjel kávu se svou manželkou. Na otázky britských reportérů prý odpovídal naprosto rozumně a logicky a zvesela žertoval, rozhodně nedělal dojem nesvéprávnosti nebo neschopnosti zúčastnit se procesu.

Ředitel Střediska Simona Wiesenthala Efraim Zuroff poté obvinil Rakousko, že je největším útočištěm, ba přímo rájem nacistických válečných zločinců. Vídeň reagovala objednáním nového posudku o Ašnerově psychickém stavu u švýcarského odborníka. Výsledky ještě nejsou k dispozici.

Ustašovec Milivoj Ašner
Zdroj: ČT24
Vydáno pod