Obhajovací řeč Jaruzelského: Výjimečný stav zachránil Polsko

Varšava - Bývalý polský prezident Wojciech Jaruzelski hájil před soudem své rozhodnutí z roku 1981 vyhlásit v zemi výjimečný stav. Zopakoval, že tak zabránil sovětské invazi. Pětaosmdesátiletý Jaruzelski v procesu začal přednášet s napětím očekávanou obhajovací řeč. Odmítl všechna obvinění, označil je za nepodložená a neobjektivní. Proces s Jaruzelským a dalšími komunistickými funkcionáři začal v polovině září, exprezidentovi v něm hrozí deset let vězení.

Jaruzelski již při předběžném projednávání prohlásil, že odpovědnost za výjimečný stav bere na sebe. Omluvil se sice jeho obětem, ale trval na tom, že výjimečný stav znamenal záchranu národa před katastrofou. Vyhlášení výjimečného stavu v Polsku bylo podle něj jediným způsobem, jak zabránit invazi Sovětského svazu.

„Řekl jsem vše a znovu opakuji: Lituji a žádám odpuštění. To však neznamená, že uznávám svou vinu tak, jak je formulována v obžalobě,“ prohlásil Jaruzelski. Obžaloba je podle něj vypracována na politickou objednávku bratří Lecha a Jaroslava Kaczyńských. „Solidarita měla pravdu z dlouhodobého hlediska a tato pravda zvítězila. Ale my, tehdejší vláda, jsme měli pravdu v té době, pravdu, která nakonec umožnila vítězství Solidarity,“ řekl bývalý prezident.

Jaruzelského obhajovací řeč má v písemné verzi 200 stran. Jde o reflexi o době, okolnostech a rozhodnutích, která v 80. letech padala. S obhajobou vlastních rozhodnutí měl exprezident původně začít už při předchozím stání 25. září, ale jednání bylo odročeno kvůli nepřítomnosti advokáta jednoho z obžalovaných. Jaruzelski bude ve své obhajovací řeči pokračovat v pondělí, na kdy předsedající soudce stanovil další stání.

Poslední polský totalitní prezident nyní před soudem čelí spolu se sedmi dalšími bývalými komunistickými činiteli obžalobě kvůli vyhlášení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981, v jehož průběhu bylo zabito několik desítek Poláků. Někdejší polští politici jsou obviněni ze spáchání „komunistických zločinů“, z porušení ústavy a z vedení „organizované kriminální skupiny vojenského charakteru“, která vězněním odpůrců režimu porušovala lidská práva.

Vydáno pod