FIFA hrozí Polákům, kvalifikační zápas s Českem možná hrát nebudou

Varšava - Polský ministr sportu Miroslaw Drzewiecki odvolal vedení tamního fotbalového svazu. Rozmetal ho jen pár dní před důležitým zápasem světové kvalifikace s Českem. Mezinárodní federace hrozí, že pokud si polští funkcionáři neudělají mezi sebou pořádek, jejich reprezentaci z bojů o šampionát v roce 2010 úplně vyloučí.

Mezi řádky tak federace sděluje, že pokud se do svých funkcí nevrátí vedení fotbalového svazu, Polsko nemůže sehrát kvalifikační utkání s Českem o postup na mistrovství světa za dva roky. FIFA dala ultimátum: do pondělí má Varšava čas, jinak zápas 11. října nebude. „Odvolenému vedení musí být umožněno vrátit se do svého sídla a musí ho mít plně pod kontrolou,“ dodává mluvčí Polského fotbalového svazu Zbigniew Koźmiński.

Jestliže termín dodržen nebude, hrozí kontumace všech nejbližších kvalifikačních zápasů polské reprezentace s Českem a Slovenskem. Obavy jsou na místě, tvrdí fotbalový svaz. „Uděláme vše pro to, aby zápas byl,“ posílá ale do světa nadějná slova Jerzy Engel z výkonného výboru svazu. Česká republika by si v případě, že by se zápas nekonal, do tabulky zapsala výhru 3:0.

Za odvoláním stojí korupční aféra

Odvoláním vedení svazu vyvrcholila krize polského fotbalu. Polský ministr sportu už před třemi měsíci fotbalovému svazu pohrozil odvolání vedení, které podle něj není schopné se vypořádat s rozsáhlou korupční aférou. Zatčeno už bylo na 150 lidí, z 38 týmů první a druhé ligy je jich do korupční aféry namočeno 29, jen devět jich zůstává čistých.

Vedení odmítlo odstoupit samo, vláda zasáhla. Fotbalový svaz má vládou dosazeného správce. „Jsem si jistý, že až si obě fotbalové federace, světová i evropská, přečtou dokumenty, které jsme jim poslali, náš krok pochopí,“ argumentuje ministr sportu Drzewiecki.

Boj o nejvyšší křesla v polském fotbale se přenesl do nejvyšších pater politiky. Situací v polském fotbale se bude zabývat i parlament. Polský fotbal doprovázejí skandály a starosti. Reprezentaci hrozí vyřazení z bojů o postup na mistrovství světa a stoprocentně stále není jisté, že Polsko bude spolu s Ukrajinou pořádat mistrovství Evropy v roce 2012. Přípravy postupují příliš pomalu.