McCain by zvažoval jmenování Buffetta ministrem financí

Denver (USA) - Prezidentský kandidát amerických republikánů John McCain prohlásil, že by v případě svého zvolení uvažoval o jmenování investora Warrena Buffetta do funkce ministrem financí. Dalším případným kandidátem na tento post by podle něj mohla být také bývalá šéfka internetové aukční síně eBay Meg Whitmanová. McCain to řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Dalším kandidátem byl mohl být také ředitel společnosti Cisco Systems John Chambers. Arizonský senátor však Reuters odmítl říct, zda je v jeho výběru možných kandidátů také současný ministr financí Henry Paulson.

McCain prohlásil, že by kandidáty na ministerský post vybíral jak mezi demokraty, tak i mezi republikány. Sám ale přiznal, že v této chvíli neví, zda by Buffett jeho nabídku vůbec přijal.

Buffett před časem podpořil kandidaturu demokratického kandidáta na funkci prezidenta Baracka Obamu. Spojené státy v současnosti procházejí vážnou finanční krizí. Američané mají proto podle analytiků enormní zájem o to, kdo bude v následujících letech šéfovat ministerstvu financí.