Nehoda českého autobusu na Slovensku: čtyři mrtví, 20 zraněných

Kostolná (okres Trenčín) - Čtyři lidé zahynuli a dalších nejméně 20 bylo zraněno při dnešní havárii autobusu české dopravní společnosti Student Agency u slovenské obce Kostolná v okrese Trenčín. Původně agentury informovaly o pěti mrtvých. Autobus směřoval z města Bardejov do České republiky. Podle informací slovenské policie byly všechny oběti slovenské národnosti. Podle hasičů sjel ze silnice a převrátil se na bok.

Na místě nehody přišli o život tři muži, jedna žena zemřela v trenčínské nemocnici, uvedla policie. Autobus na pravidelné lince Bardejov-Praha, který vezl 47 lidí, sjel ze silnice a převrátil se. „Cítili jsme, jak na sebe padáme. Nastal řev, pláč, nářky, křik. Člověk sedí, spokojeně jede, o ničem neví a najednou náraz. Je to šok,“ popsal událost slovenskému deníku SME cestující Zdeno Gábor.

Z převráceného autobusu se ti šťastnější cestující dostali až poté, co vyrazili okna. Vytahovali jsme ven lidi, co byli vespod autobusu, někteří z nich už ale byli mrtví, popsal dnes v Brně novinářům první okamžiky po nehodě jeden z cestujících, který si nepřál prozradit své jméno. Jak k nehodě došlo, popsat nedokázal. „Spal jsem. Nic moc se nedalo dělat,“
řekl s tím, že řidič údajně odbočil špatným směrem a na trase zabloudil.

Příčiny nehody policie zatím nezveřejnila. Podle jedné z možných verzí řidič zabloudil a odbočil na silnici III. třídy, kde nedaleko obce Kostolná-Zárečie havaroval. Řidič před jízdou nepil alkohol, informovala policie.  


Firma Student Agency oznámila, že vytvořila krizový štáb a hodlá maximálně pomoci všem zúčastněným. Kontaktovala rovněž psychology, kteří budou k dispozici cestujícím, jejich rodinným příslušníkům a blízkým. Společnost zároveň oznámila, že uhradí veškeré léčebné výlohy, odškodní škody na zdraví, majetku i výdělku a poskytne podporu pozůstalým.

Pro ty cestující, kteří se chtěli vrátit zpět do Bardějova, Student Agency zajistila dopravu. Pro ty, kteří se rozhodli pokračovat v cestě, společnost poslala náhradní autobus. „V Brně by měli být kolem poledne, v Praze pak kolem půl třetí odpoledne,“ řekla představitelka společnosti Iva Svobodová.

Nehody autobusů Student Agency

V krátké době je to již druhé tragické neštěstí společnosti Student Agency. Minulý týden havaroval její autobus na severu Itálie a při nehodě zahynula dvaadvacetiletá stevardka. Autobusu mířícímu z Prahy do Neapole vjel u města Padova do cesty kamion.

Bez zranění skončil loni v dubnu požár autobusu této společnosti, který se stal na dálnici D1 na 97. kilometru ve směru na Prahu. Autobus Student Agency hořel na dálnici D1 i v září 2006. Vozidlo, ve kterém cestovaly převážně děti, vzplálo na 190. kilometru. Nikomu se nic nestalo.

Závažnější nehodu musela společnost Student Agency řešit v polovině dubna 2006. Nedaleko Nového Jičína havaroval linkový autobus se 30 pasažéry. Vozidlo, které směřovalo do Prahy, sjelo mimo silnici a 16 cestujících utrpělo lehká zranění. Podle vyšetřovatelů se řidič dostatečně nevěnoval řízení.

Telefonní čísla na krizová centra Student Agency

  • ČR: 542 423 423, bezplatná linka: 800 100 300
  • SR: 055 729 40 24, bezplatná linka: 0800 121 121
Mapa trasy havarovaného autobusu Student Agency.
Zdroj: ČT24