Čína cenzurovala zprávy poslané přes službu Skype

Peking/Toronto  - Kanadská vývojářská firma Citizen Lab přišla s informací, že čínská odnož služby Skype sleduje a cenzuruje zprávy svých klientů. Zaměstnanci Citizen Labu odhalili databázi obsahující více než 150 000 zpráv s politicky choulostivými výrazy jako "demokracie", "nezávislý Thaj-wan" nebo "Tibet".

Čínské úřady sledují a cenzurují zprávy posílané prostřednictvím internetové telefonní a textové služby Skype. Oznámila to kanadská vývojová firma Citizen Lab, jejíž zaměstnanci prý odhalili databázi obsahující tisíce zpráv s politicky choulostivými výrazy, které byly Čínou zablokovány. Veřejně přístupná databáze rovněž zahrnovala osobní data uživatelů. „Texty zpráv jsou uloženy na nezabezpečených, veřejně přístupných internetových stránkách,“ upozorňuje zpráva Citizen Lab.

Podle Citizen Lab bylo navíc při zadání jednoho uživatelského jména možné identifikovat všechny osoby, které příslušnému uživateli posílaly zprávy, nebo je od něj dostávaly. Vývojáři ze Citizen Lab uvedli, že firma Tom-Skype, která v Číně službu provozuje, „očividně provádí rozsáhlý monitoring s malým ohledem na bezpečnost a soukromí uživatelů programu Skype“.

Zprávy se měly jen zablokovat a vymazat

Skype se za sledování zpráv s potenciálně citlivým politickým obsahem a jejich zálohování omluvil; výkonný ředitel firmy Josh Silverman nicméně přiznal, že čínská pobočka TOM-Online s vědomím firmy „dodržovala místní zákony a pravidla“. Podle Silbermana měl ale TOM-Online zprávy pouze zablokovat a vymazat. Skype bude vyšetřovat, proč společnost změnila politiku a zprávy uchovávala.

Silverman ujistil, že na žádost Skypu TOM-Online již zprávy neuchovává. Západní internetové společnosti jako Google, Microsoft a Yahoo již byly v minulosti kritizovány organizacemi pro lidská práva, že se podrobují přísným pravidlům čínských úřadů.