V porodnici u Apolináře ověřují přístroj na měření bolesti

Praha - V pražské porodnici u Apolináře začali ověřovat ojedinělý přístroj na měření bolesti. Zařízení měří operační stres u rodiček a operovaných žen a údajně umí změřit bolest i u novorozenců. Přístroj vymysleli norští vědci a v Česku je zatím jediný. Jeho využití v jiných porodnicích světa je zatím ojedinělé.

„Bolest je subjektivní vjem, který se jako každá emoce velmi obtížně měří. Stress Detector ji pomáhá objektivizovat, respektive měřit,“ uvedl docent Antonín Pařízek, který inicioval nákup přístroje.

Základem je počítač se softwarem na vyhodnocení kožní potivosti, kterou zachycují elektrody na dlani dospělého nebo nožičce dítěte. „Není určen jen pro miminka, ale i pro měření bolesti nebo stresu kohokoli. Konkrétně na naší klinice, kde se zabýváme studiem porodního stresu, jej používáme také u rodiček,“ dodal Pařízek.

Stress Detector je v porodnické části gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. Pracují s ním speciálně školení lidé na porodních i operačních sálech a také na jednotce intenzivní péče pro děti.

Hranice mezi přijatelnou a již nenormální stresovou reakcí matky a plodu při porodu není zatím přesně stanovena. Většina studií naznačuje, že snížení porodního stresu je pro matku a zejména pro plod prospěšné.

Vydáno pod