Po volebním neúspěchu odstoupil šéf rakouských zelených

Vídeň - Volební porážka zlomila v Rakousku vaz dalšímu stranickému šéfovi. Po předsedovi lidovců Wilhelmu Moltererovi oznámil rezignaci i šéf zelených Alexander Van der Bellen. S okamžitou platností přebírá jeho funkci dosavadní místopředsedkyně Eva Glawischnigová, tu ale ještě musí jako předsedkyni potvrdit mimořádný sjezd.

Čtyřiašedesátiletý Van der Bellen dnes oznámil svou rezignaci u příležitosti zasedání rozšířeného předsednictva strany ve Vídni. Podle svých slov z politiky neodchází, vzdává se pouze místa stranického šéfa.

Zelení - Zelená alternativa ztratili v nedělních předčasných parlamentních volbách ve srovnání s volbami z roku 2006 jen jedno procento (klesli z jedenácti procent odevzdaných hlasů na deset), výsledek však přesto strana považuje za neúspěch. Ostatní parlamentní opoziční strany totiž výrazně posílily a obě vládní strany ztratily. Van der Bellenovi, který si sám stanovil za cíl získat 15 procent hlasů, se především vyčítá, že vedl kampaň až příliš seriózně a málo atraktivně.

Van der Bellen stál v čele rakouských Zelených od prosince 1997 a byl čtyřikrát jejich špičkovým kandidátem v parlamentních volbách. Za jeho předsednictví strana postupně zdvojnásobila svou podporu mezi voliči a v roce 2006 se stala třetí nejsilnější stranou v zemi. Letos však klesla až na páté, a tedy poslední místo mezi politickými stranami, které se dostaly do parlamentu.

Předvolební kampaň v Rakousku
Zdroj: ČT24