Klausovi dali v Arizoně cenu za šíření svobody

Phoenix - Český prezident Václav Klaus pokračuje ve své pracovní návštěvě Spojených států. Dnes navštívil hlavní město Arizony Phoenix, kde převzal ocenění pojmenované po známém republikánském senátorovi Barrym Goldwaterovi - Barry Goldwater Award For Liberty. Vyznamenání si už dříve odnesli například britská premiérka Margareth Thatcherová, ekonom Milton Friedman nebo americký prezident Donald Reagan.

Arizona je nejen státem s nejrychleji rostoucí populací v zemi, ale i baštou amerických konzervativců. V letošních volbách je obzvlášť významná - o Bílý dům se uchází zdejší senátor John McCain. Jeho spolustraníci teď ocenili spřízněnou duši zpoza oceánu. „Prezident Klaus se významným způsobem zasloužil o šíření volného trhu a svobody po pádu komunismu, patří mezi významné laureáty naší ceny,“ říká Kathleen Rhoadesová, viceprezidentka Institutu Barryho Goldwatera.

Pro konzervativního politika je Arizona země zaslíbená -  liberalismu tu v posledním půlstoletí slunce příliš nesvítí. Nadvládu republikánských prezidentských kandidátů narušil jenom jednou Bill Clinton. Letos o vítězi v Arizoně nepochybuje nikdo.

Ve stejném hotelu, kde dostal ocenění prezident Klaus, bude trávit volební noc John McCain. A jeho příznivci tady sledovali jednu z nejdůležitějších bitev volebního boje - viceprezidentskou debatu Palinová-Biden. McCainovu kandidátku na viceprezidentu Satan Palinovou Klaus ocenil slovy: „Je od rány a říká věci tak, jak si to myslí a to není vůbec špatně“

Vydáno pod