Slovensko-maďarské diplomatické spory opět eskalují

Bratislava - Přeshraniční diplomatická šarvátka na slovensko-maďarském pomezí pokračuje. Ve čtvrtek se maďarská ministryně zahraničí měla nepřístojně vyjádřit při audienci slovenského velvyslance v Budapešti. Slovenský premiér Robert Fico se proti tomu ostře ohradil. Maďarská ministryně zahraničí prý podle Fica vyžadovala vysvětlení k některým krokům slovenské strany vůči své největší národnostní menšině a také hrozila protiopatřeními a stížnostmi u Evropské unie, pokud Slovensko požadavkům Budapešti nevyhoví.

Podle slovenského premiéra může napjaté vztahy mezi oběma sousedními státy vyřešit jen schůzka předsedů vlád obou zemí. „Pokud nebudete poslouchat a nebudete dělat to, co chceme my v Budapešti, tak uvidíte, jaké diplomatické peklo vám uděláme v Evropské unii a možná i v dalších mezinárodních organizacích,“ prohlásila podle Fica šéfka maďarské diplomacie Kinga Gönczová při přijetí slovenského velvyslance v Maďarsku Juraje Migaše.

Budapešť vyčítá slovenské vládě nedodržení závazku uvádět ve školních učebnicích v závorce za slovenskými geografickými názvy také maďarská jména. Maďarsko rovněž znepokojuje nízký podíl peněz z EU pro školy s maďarským vyučovacím jazykem a kritizuje výroky některých politiků ze slovenské vládní koalice na adresu Maďarů, tyto výroky Budapešť označuje za projev nenávisti.

Vztahy mezi oběma státy by podle Fica mohli zlepšit premiéři při společném jednání. Několikrát už prý také pozval maďarského premiéra Ference Gyurcsánye na oficiální návštěvu Slovenska. Šéf maďarské vlády ale na Ficovu výzvu zatím údajně nereagoval.

Slovenské ministerstvo zahraničí dnes předvolalo k jednání maďarského velvyslance, kterého zastoupil chargé d‘affaires Lajos Váradi, aby spolu prodiskutovali současné napětí mezi oběma stranami.

Pokud se prokáže, že do maďarských škol na Slovensku skutečně plyne méně finančních prostředků než školám se slovenským vyučovacím jazykem, chce se Maďarsko obrátit se stížností k EU, prohlásila dnes podle agentury MTI Kinga Gönczová. Aby tak Maďarsko skutečně učinilo, musí nejdříve získat přesná čísla, dodala maďarská ministryně zahraničí. Podle MTI se Gönczová má 15. října sejít v Bruselu se svým slovenským protějškem Jánem Kubišem.

Vztahy mezi Bratislavou a Budapeští se zkomplikovaly po nástupu Ficovy vlády v roce 2006. Maďarská vláda kritizovala, že její součástí je i Slovenská národní strana Jána Sloty, který je znám ostrými výroky vůči Maďarsku. Nedávno tvrdil, že Maďarsko se snaží znovu vytvořit „Velké Uhry“ a Slovensko by na tyto aktivity mělo reagovat vytvořením vojenské domobrany. Bratislava zase pro změnu obviňovala maďarské politiky ze zasahování do vnitřních záležitostí a rovněž z tolerování pochodů polovojenské extremistické Maďarské gardy.

Slovenský premiér Robert Fico v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24