Choroby plic prý do třiceti let zabijí přes 80 milionů Číňanů

Boston - Podle americké studie může na plicní nemoci během příštích 25 let zemřít až 83 milionů Číňanů. S informací příšla bostonská Harvard School of Public Health. Studie také říká, že většině těchto onemocnění lze předejít. Respirační obtíže jsou už teď nejčastější příčinou úmrtí v Číně, ale nejnovější údaje napovídají, že "smrtelná" čísla budou ještě stoupat.

Většinu úmrtí mají na svědomí cigarety a běžná čínská praxe pálit dřevo a uhlí uvnitř domů. Podle profesora Madžida Ezzatiho, jednoho z autorů studie, by brzký zásah vlády mohl zachránit miliony životů. „Pokud se Číně podaří kontrolovat prodej tabákových výrobků - daněmi, zdravotnickou osvětou nebo odstrašující reklamou - a pokud se donutí Číňany používat čistější paliva, velice to pomůže tamním lidem se zdravotního hlediska,“ říká profesor Ezzati.

V současnosti je každá třetí cigareta na světě vykouřena v Číně. Asi polovina čínských mužů kouří a trendem je, že po cigaretě stále častěji sahají i ženy. Tento fakt ale nebyl do studie zahrnutý a mohl by čísla obětí ještě zvýšit.