V rakouských Alpách napadl první sníh a vyvolal dopravní problémy

Vídeň - Rakušané si dnes užívali první sníh. Ten ale vyvolal na horských silnicích první dopravní problémy letošní sezony. Nejvíce jsou postiženy severní a centrální Alpy, kde byly uzavřeny některé průsmyky. Vzhledem k tomu, že i přes víkend má být chladno, přetrvají většinou i dopravní potíže v uvedených oblastech.

Ve Štýrsku musela silniční správa uzavřít pro provoz průsmyk Sölk. V Tyrolsku jsou pro jízdu přes Timmelské sedlo povinné sněhové řetězy, na Silvrettské vysokoalpské silnici jsou řetězy předepsány pro vozidla nad 3,5 tuny, informoval autoklub ÖAMTC.

Potíže se objevily i na dálnici přes Brennerský průsmyk, jedné z hlavních tras ve směru do Itálie. Na vozovce leží sněhová břečka a motoristé by zde měli jezdit s nejvyšší opatrností. Turisticky přitažlivá Grossglocknerská vysokoalpská silnice je ode dneška sjízdná jen s řetězy; v zimním období pak bývá zcela uzavřena.

Ve výškách nad 2000 metrů napadlo v rakouském Salcburku až 75 centimetrů nového sněhu. Vyvrácené stromy tam na několika místech poškodily i elektrické vedení. Meteorologové ale předpokládají, že do konce víkendu v nižších polohách pokrývka roztaje.

V Tyrolsku už úřady varují před lavinami. Zvláště ve výškách nad 3 000 metrů se tvoří obrovské závěje prašanu, které by se mohly uvolnit.