Profesor Holý ještě s výzkumem neskončil, šance na Nobelovu cenu je však mizivá

Praha - Ačkoliv výsledky profesora Antonína Holého a jeho týmů pomáhají denně milionům lidí po celém světě, šance získat Nobelovu cenu se vzdaluje. "Je nešťastné, že došlo k tak silné medializaci. Nominace na Nobelovu cenu je sice veřejná, ale jednání jsou diskrétní," komentuje nominaci předseda AV ČR Václav Pačes. Získat Nobelovu cenu dnes není otázkou vědeckých výzkumů, ale spíše lobbingu, image vědce v očích nejen odborné veřejnosti a politických zájmů. Skutečnost, že komise uzná samotnou nominaci je samo o sobě obrovským uznáním.

Týmy profesora Holého pracovaly od 60. let minulého století na zdánlivě nepraktické chemii. Jednalo se o takzvaný základní výzkum zaměřený na základní chemické kameny genů. Jeho význam se ukázal až po letech, kdy se rozšířil virus HIV a látky z Holého laboratoře se ukázaly být výjimečně účinné v jeho potírání. V nějaké formě přijímá vzešlé léky 60 procent infikovaných.

"Kdyby tenkrát Antonínovi Holému někdo řekl Vy budete vymýšlet virostatika, nikdy by se k takovému výsledku nedospělo," vysvětluje předseda AV ČR Pačes. Navíc Holého výsledky pomáhají proti celé řadě dalších nemocí, od oparů po žloutenku. Nyní například testuje preparát využitelný proti rakovině, přichází s dalšími novinkami a chystá prý další významné překvapení.

Nobelova cena pro českého vědce, poprvé od roku 59

V tom smyslu psaly o Holého nominaci noviny. Sice oprávněně, ale s předstihem. „Z nominace na Nobelovu cenu by se neměla dělat tak velká bublina. Už jen proto, že by mohla vyvolat neoprávněný pocit zklamání, pokud to nevyjde. Každý rok je jmenováno kolem pěti set vědců,“ vysvětluje Zdeněk Havlas z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. „Jeho zdravotní stav nedovoluje, aby profesor Holý jezdil po světě a propagoval své objevy,“ dodává s odkazem na Holého nemoc hlasivek. Podle spolupracovníků by vědci takový populismus nedovolovala ani jeho osobní skromnost.

Šance na ocenění se snižuje i tím, že není lehké Holého výzkum zařadit do konkrétní kategorie - zda by měl soupeřit o cenu za chemii, nebo medicínu. Podle Jana Konvalinky z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR však minimálně na poli české vědy nemá profesor Holý sobě rovného: „Já v dějinách české vědy neznám takový případ. Tady opravdu mluvíme o milionech zachráněných lidských životů. Neznám takový případ.“