V Londýně bude dražen vzácný zlatý řetěz z doby Jindřicha VIII.

Londýn - V Londýně se bude 6. listopadu dražit jediný známý kompletní ceremoniální řetěz z doby vlády anglického krále Jindřicha VIII. Má se za to, že ho sám panovník asi v roce 1546 věnoval jednomu ze svých nejbližších poradců Siru Edwardu Montaguovi. Oznámila to dnes aukční síň Christie's, kde se dražba uskuteční.

Uvedla, že jde o jednu z nejvýznamnějších dochovaných relikvií z tudorovské doby. Aukční síň očekává, že řetěz bude vydražen za 200 tisíc až 300 tisíc liber, tedy 6,4 až 9,6 milionu korun. Řetěz je ze zlata a jeho jednotlivé články mají podobu písmene S.

Montagu (1485-1557) byl členem královy tajné rady, vychovatelem jeho syna a dědice Eduarda VI. a jedním z vykonavatelů královy poslední vůle. Řetěz později, až do roku 1880, nosili jeho nástupci v úřadu druhého nejvyššího představitele královské justice. Dnes je znám pod názvem Coleridgeův řetěz, protože v roce 1880, kdy ztratil ceremoniální funkci, ho koupil lord Coleridge.

Jindřich VIII. (1491-1547) prý takových řetězů věnoval jen asi dvacet. Tento král vstoupil do dějin hlavně svými šesti sňatky a tím, že vypověděl poslušnost papeži a založil anglikánskou církev.