Při zemětřesení v Tibetu přišlo o život devět lidí

Peking - Zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály, které v pondělí postihlo Tibet, si vyžádalo nejméně devět lidských životů. Epicentrum zemětřesení bylo lokalizováno asi 80 kilometrů západně od metropole Lhasy. Podle agentury Nová Čína našli záchranáři v troskách zhroucených budov dosud devět těl, jedenáct osob bylo těžce zraněno. Čína z bezpečnostních důvodů zavřela školy v tibetské Lhase - má stále v živé paměti letošní tragédii v S'-čchuanu, kde zemětřesení zbořilo školy, ve jejichž troskách zemřelo mnoho dětí.

O čtvrt hodiny později po prvním otřesu následovalo další zemětřesení, tentokrát s intenzitou 5,1 Richterovy škály a o zhruba 15 kilometrů západněji. Kromě obětí na životech otřesy způsobily zřícení několika domů v blízkosti epicentra. Nicméně ve Lhase podle Nové Číny žádná z významných budov, například historický palác Potala, poškozena nebyla.

Otřesy ve městě nezpůsobily paniku. Obyvatelé Lhasy je sice pocítili, ale někteří dokonce ani nevyběhli ze svých domovů a mnozí zaměstnanci neopustili své kanceláře. Odlehlou a řídce osídlenou oblast Tibetu v posledních týdnech postihlo několik slabších zemětřesení, která se obešla bez následků. 

Západočínský region je poměrně častým dějištěm zemětřesení. Naposledy v neděli byla zasažena autonomní oblast Sin-ťiang, která sousedí s Tibetem, Tádžikistánem a Kyrgyzstánem. Tam o několik hodin později zahynulo při zemětřesení o síle 6,6 stupně přes 70 lidí a přes 100 lidí bylo zraněno, zničeno bylo více než 100 domů. Další zemětřesení dnes zasáhlo střední Afghánistán, obešlo se ale bez obětí.

Čína se dosud potýká s rekonstrukcí provincie S'-čchuan, kterou v květnu zdevastovalo zemětřesení o síle osmi stupňů Richterovy škály. Katastrofa připravila o život přes 80 tisíc lidí a miliony dalších se ocitly bez přístřeší.