Rakousko novým členům EU pracovní trh neotevře - ani po Špidlově intervenci

Vídeň - Rakouský pracovní trh se občanům nových členských zemí EU od příštího roku neotevře. Vídeň podle očekávání trvá na plném vyčerpání takzvané přechodné lhůty, na jejímž základě může omezovat pohyb pracovních sil z nových členů EU včetně Česka až do roku 2011. Nic na tom nezměnila ani dnešní jednání eurokomisaře Vladimíra Špidly ve Vídni.

Špidla poukazoval na to, že volný pohyb osob je základní hodnotou EU. Připomínal dobré zkušenosti většiny ostatních zemí unie, které již pohyb pracovníků nových členů uvolnily, stejně jako nízkou míru nezaměstnanosti v Rakousku. Alespoň za částečné uvolnění rakouského trhu pro kvalifikované a akademicky vzdělané pracovní síly se marně přimlouval i rakouský ministr hospodářství Martin Bartenstein, který schůzku pořádal.

Na plném vyčerpání přechodné lhůty trvají zástupci dělnické komory, odborové centrály ÖGB, hospodářské a zemědělské komory. Nadále mají být podle přání těchto čtyř institucí uvolňovány jen určité kvóty pro pracovníky přesně určených profesí podle rakouských potřeb. Pro otevření pracovního trhu se vyslovili jen zástupci svazu průmyslu.