Německo už do Afghánistánu nepošle elitní jednotky

Berlín - Berlínské ministerstvo obrany dnes potvrdilo, že Německo už nevyšle vojáky ze svého elitního Komanda speciálních sil (KSK) do protiteroristické mise v Afghánistánu. Účast Německa na operaci Trvalá svoboda proti afghánskému Talibanu, kterou Spojené státy zahájily po teroristických útocích z 11. září 2001, byla velmi nepopulární mezi německými voliči a mnoha levicovými politiky.

„Od listopadu už nebudeme dávat k dispozici zhruba stovku vojáků KSK,“ řekl mluvčí ministerstva obrany a dodal, že toto opatření bylo projednáno se spojenci. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier zdůvodnil tlak na definitivní stažení elitních vojáků z mise Trvalá svoboda poukazem na posílenou německou účast v mezinárodních jednotkách ISAF pod velením NATO. Steinmeier zároveň poznamenal, že vojáci KSK nebyli v posledních třech letech v rámci operace Trvalá svoboda nasazeni.

Německý kontingent v misi ISAF má být zvýšen o 1000 vojáků na 4500 mužů. O tomto navýšení má v úterý rozhodnout vláda. Poté bude Spolkový sněm na mimořádném zasedání jednat v prvním čtení o prodloužení mandátu německé účasti na misi ISAF v Afghánistánu s početně zvýšeným kontingentem. Hlasovat o tom mají poslanci 4. listopadu.

Vydáno pod