Thajská policie tvrdě rozehnala demonstraci opozice, odstoupil vicepremiér

Bangkok - Thajský vicepremiér Čavalit Jongčajut dnes rezignoval kvůli srážkám mezi policií a protivládními demonstranty v Bangkoku. Policie dnes tvrdě zakročila proti několika tisícovkám opozičních demonstrantů, kteří zablokovali přístupové cesty k parlamentu v hlavním městě Bangkoku. Do zásahu se zapojí i armáda. Desítky lidí byly při policejním zásahu zraněny, a znovu se tak přiostřila politická krize, která Thajsko sužuje už několik měsíců. Nedaleko místa střetu policie s demonstranty kromě toho explodovala bomba nastražená v autě. Při výbuchu zahynula jedna žena.

Protestující chtějí zabránit poslancům ve vstupu do zákonodárného shromáždění a znemožnit premiérovi pronést důležitý projev. Novináři přítomní na místě zákroku uvedli, že slyšeli i střelbu, ale policejní důstojník Vibún Bangtchamaj řekl, že zasahující policisté použili jen slzný plyn. Jongčajut, který byl pověřen vyjednáváním s demonstranty, se po zásahu rozhodl vzdát funkce. „Tato akce nedosáhla toho, co jsem plánoval. Chci za tuto operaci přijmout zodpovědnost,“ řekl.

Při střetu s policií bylo zraněno 118 demonstrantů, z toho 24 těžce. Dva protestující přišli o nohu, když před nimi explodoval kanystr se slzným plynem.

Po ranních střetech s policií se protestující přeskupili před parlamentem, kde k nim z improvizovaných pódií hovořili jejich mluvčí. „Bojujte s námi při obraně země!“ prohlásil jeden z nich za nadšeného jásotu davu. „Zůstaňte s námi, dokud nedosáhneme vítězství!“

Rozehnání přibližně čtyř tisícovek stoupenců opozičního Lidového spojenectví pro demokracii (PAD) mělo umožnit konání parlamentního zasedání, na němž nově zvolený thajský premiér Somčaj Vongsavat přednesl před poslanci prohlášení o politice své vlády. Zdůraznil v něm připravenost svého kabinetu čelit globální finanční krizi i řešit vnitropolitické problémy. Jeho předchozí pokusy o jednání s PAD nicméně zkrachovaly, protože demonstranti odmítali přistoupit na jakýkoli kompromis.

Odpoledne se demonstranti znovu střetli s policií a podle agentury Reuters začal jeden z nich střílet na policejní kordon. Podle prvních informací si střelba nevyžádala žádné oběti. Před sídlem Thajské národní strany vybuchla bomba umístěná v nákladním automobilu a exploze zabila jeho řidiče. K zodpovědnosti za incident se nikdo nepřihlásil a podle policie ani není zřejmé, zda výbuch souvisí s protivládními protesty.

Stoupenci opozice od 26. srpna okupují komplex úřadu premiéra vlády v Bangkoku. V průběhu noci je PAD mobilizovalo a přikázalo shromáždit se v ulicích vedoucích k parlamentu.

Demonstrace je součástí úsilí PAD o svržení vlády premiéra Somčaje Vongsavata, kterého viní z napojení na někdejšího ministerského předsedu Tchaksina Šinavatru. Toho v roce 2006 kvůli údajné korupci svrhla armáda v nekrvavém puči a ústavní soud mu následně zakázal působit v politice. Šinavatra poté odešel do exilu do Británie, Vongsavat je Šinavatrovým švagrem.

Protesty proti thajské vládě opozice zahájila už letos v květnu, kdy usilovala o odstoupení vlády Samaka Suntcharavedže, který byl zvolen premiérem v prosinci loňského roku. Suntcharavedže PAD vinila, že byl jen loutkou, za jejíž provázky tahal z exilu Šinavatra. Suntcharavedže nakonec 9. září zbavil úřadu ústavní soud kvůli střetu zájmů, kterého se ministerský předseda dopustil tím, že v době, kdy už byl ve vládní funkci, vystupoval jako moderátor kuchařského televizního pořadu.