Etnicky motivované násilí v indickém Ásamu si už vyžádalo více než 47 mrtvých

Gauhátí (Indie) - Počet obětí etnicky motivovaného násilí v severovýchodním indickém státě Ásam vzrostl na nejméně 47 mrtvých. Místní policie začala ke sledování pohybu ozbrojenců útočících na muslimy využívat i vrtulníky.

Pokračující násilí už vyhnalo z domovů více než 85 000 lidí, kteří se uchýlili do vládou zřízených provizorních táborů. Střety mezi příslušníky etnické skupiny Bódů a muslimskými imigranty z Bangladéše vypukly v pátek v okrese Udalguri a rozšířily se do okolních distriktů. Vesničané z obou komunit se do sebe pustili ozbrojeni luky a šípy, mačetami, oštěpy i střelnými zbraněmi. Značná část mrtvých byla údajně upálena zaživa.

Mezi místní kmeny ve státě Ásam, který je proslulý pěstováním čaje, patří převážně hinduistické a některé křesťanské. Příliv muslimských imigrantů původní kmeny děsí a vede ke sporadickým výbuchům násilností. Oficiální zdroje odhadují, že muslimové nyní tvoří zhruba 40 procent obyvatel Ásamu; většina z nich jsou přistěhovalci. Severovýchod Indie sousedí s Čínou, Barmou, Bangladéší a Bhútánem.

Nynější výbuch násilí je nejhorší od roku 1983, kdy bylo při střetech s obyvateli Ásamu zabito více než 2000 lidí, převážně bangladéšských přistěhovalců.