NASA ukázala snímky Merkuru, které vytvořila sonda Messenger

Washington – Nové snímky planety Merkur zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Záběry planety, která obíhá nejblíže ke Slunci, vytvořila sonda Messenger, která minula Merkur v pondělí. Podle televize CNN tak vědci dostali nové informace o Kuiperově kráteru a dosud neznámých oblastech východně od něj.

Sonda Messenger kolem Merkuru přeletěla letos již podruhé, první záběry pořídila v lednu. Nyní zmapovala a ukázala v barvách oválnou pánev o průměru téměř 150 kilometrů, kterou vědci pojmenovali po řeckém malíři Polygnotusovi. Fotografie potvrzují poznatky z lednového přeletu sondy, že povrch Merkuru byl často tvarován sopečnými výbuchy.

Messenger se tentokrát přiblížil k povrchu nejmenší planety Sluneční soustavy na pouhých 200 kilometrů. Pozoroval část planety, která je nejblíže ke Slunci. Sonda se má k Merkuru vrátit ještě dvakrát. Nejprve proletí kolem na konci září příštího roku, od března 2011 by měla začít planetu obíhat. Cílem mise je získat nové poznatky o původu planety, o jejím magnetickém poli a atmosféře, což má přinést nové informace také o vzniku Země.

Merkur je planeta nejbližší ke Slunci a po vyřazení Pluta ze seznamu planet také nejmenší z těchto těles. Jeho povrch je zvrásněn krátery. To je způsobeno i tím, že má velmi tenkou atmosféru. Teplota na povrchu planety dosahuje stovek stupňů Celsia – nad nulou na straně přivrácené ke Slunci i pod nulou na straně od hvězdy odvrácené.

V sedmdesátých letech vytvořila dosud ojedinělé fotografie povrchu Merkuru americká sonda Mariner 10. Messenger odstartoval ze Země v roce 2004, jedná se o dosud nejintenzivnější studii Merkuru.