OBSE: Neizolujme už Bělorusko

Minsk - Předseda Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Alexander Stubb v úterý v Minsku prohlásil, že Bělorusko vykročilo správným směrem. Západ by proto podle něj měl zlepšit vztahy s Minskem a jeho vládu už dále neizolovat. Stubbovo prohlášení signalizuje, že Evropská unie by nakonec mohla zmírnit sankce vůči Bělorusku navzdory tomu, že OBSE uvedla, že zářijové parlamentní volby demokratické standardy nesplňovaly. Poprvé se jich mohla účastnit opozice, do parlamentu se ale žádný ze sedmi desítek disidentů nedostal. Celkem přitom kandidovalo pouze 263 lidí.

Spojené státy a EU obviňují režim prezidenta Alexandra Lukašenka z porušování základních práv a uvalily na jeho zemi ekonomické a cestovní sankce. Lukašenko, který vládne zemi pevnou rukou od roku 1994, v poslední době dává najevo přání zlepšit vztahy se Západem. Motivuje ho k tomu mimo jiné hrozba dalšího zvýšení cen energií dodávaných dosud za mírnější ceny z Ruska. 

Lukašenko také vyhověl dlouhodobému nátlaku Západu, aby přestal pronásledovat opozici a propustil na svobodu politické vězně. Na svobodu se v srpnu dostala i jedna z hlavních postav opozice Aljaksandr Kozulin, který byl vězněn od roku 2006 za organizování protivládních demonstrací.

Alexander Stubb:

„Je čas obrátit stránku v bělorusko-evropských vztazích.“

Běloruské úřady také umožnily opozici účastnit se zářijových parlamentních voleb, i když žádný z jejích 70 kandidátů nezískal křeslo ve 110místném parlamentu. Washington zrušil některé sankce vůči Minsku ještě před hlasováním. Evropská unie to ještě neudělala kvůli hodnocení voleb OBSE, která je nepovažuje za plně demokratické ani svobodné. Podle Stubba ale hlasování určitý pokrok znamenalo.

Příznakem zlepšení vztahů mezi Minskem a Bruselem je to, že EU přijme 13. října poprvé od roku 2006 šéfa běloruské diplomacie. Ten se v Lucemburku zúčastní jednání s představiteli EU. „Je jasné, že Bělorusko jde správným směrem,“ řekl Stubb.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko při jednání s ruským premiérem Putinem
Zdroj: ČT24/EBU