Vědci v Tichém oceánu nafilmovali ryby v hloubce 8 kilometrů

Tokio - Britsko-japonskému týmu vědců se v Tichém oceánu podařilo zatím v největší hloubce nafilmovat život. Téměř v osmi kilometrech pod hladinou objevili hejno sedmnácti rybek už známého druhu. Vědci odhadují, že s pomocí vyspělé techniky najdou živočichy i hlouběji.

V tmavých vodách oceánského příkopu poblíž japonského ostrova Honšú zachytili odborníci 17 ryb druhu Pseudoliparis amblystomopsis z čeledi terčovkovitých. Elegantní, 30 centimetrů dlouhé ryby s typickou ocasní ploutví se pohybovaly v rekordní hloubce 7703 metrů.

„Je to pocta, moci pozorovat tyhle ryby. Ještě nikdo nikdy nespatřil živou rybu v takové hloubce, když se dostanete tak hluboko, nikdy předem nevíte, co uvidíte,“ popsal své pocity Alan Jamieson z univerzity ve skotském Aberdeenu. Jeho kolega Monty Priede doplnil, že ho ryby překvapily tím, jak jsou roztomilé.

Vědci předpokládali, že ryby budou v takové hloubce relativně málo pohyblivé, aby ušetřily co nejvíc energie. Živočichové ale byly proti veškerému očekávání velmi aktivní a mrštně se oháněli za potravou. Stravu vyhledávají pomocí receptorů registrujících proudění vody a vibrace. Ve velkých hloubkách totiž panuje absolutní tma, a tak se ryby orientují právě pomocí těchto receptorů, a ne zrakem.

Projekt japonských a britských vědců běží od roku 2007. Jeho cílem je výzkum života hluboko pod hladinou. Podle Prieda odborníky zajímá především to, jak se živočichové vyrovnávají s extrémními podmínkami, tedy s nedostatkem potravy, obrovským tlakem a omezeným životním prostorem.