Druhý prezidentský duel zvládl lépe Obama

Nashville (USA) - Kandidáti na prezidenta Spojených států, demokrat Barack Obama a republikán John McCain, se střetli při druhé televizní debatě. Před zraky milionů diváků probírali především ekonomiku. McCain vstupoval do debaty jako kandidát, který potřebuje otočit nepříznivý trend v průzkumech a stáhnout náskok svého rivala. Podle předběžných výsledků se mu to ale ani v druhé debatě prezidentských kandidátů nepodařilo.

Druhá debata kandidátů na budoucího prezidenta Spojených států probíhala formou veřejného zasedání zastupitelstva - 80 nerozhodnutých voličů v sále kladlo otázky, které kandidáti předem neznali. Většina z nich se zaměřila na domácí politiku a aktuální finanční krizi. Další témata vybíral moderátor z dotazů lidí na internetu.  

Druhá debata byla osobnější než první televizní duel. McCain a Obama si ale přesto neodpustili ostré osobní výpady. Republikánský kandidát prohlásil: „Senátor Obama během své krátké kariéry nepochopil problémy naší národní bezpečnosti. Nemáme čas, aby se učil v úřadě.“ Obama se ale nenechal zahanbit: „Senátor McCain tleskal prezidentu Bushovi při špatných a drahých rozhodnutích.“

Barack Obama podle průzkumů nad Johnem McCainem vede

Barack Obama v současnosti v některých průzkumech poráží McCaina až o osm procent. Dohnat protivníkův náskok se McCain pokusil i slibem velkorysé státní pomoci obětem finanční krize. „Jako prezident bych navrhl ministrovi financí, aby vykoupil špatné hypotéky a snížil hodnotu domů. Potom by lidé spláceli novou hodnotu nemovitosti,“ navrhuje republikán.

McCain se v televizním duelu, který se konal na Belmontské univerzitě v Nashvillu ve státě Tennessee, nechal slyšet: „Američané jsou rozzlobení, naštvaní a poněkud vystrašení. Nevěříme a nespoléháme se na naše instituce,“ dodal.

Několikrát zopakoval, že bude při řešení problémů spolupracovat přes stranické hranice, čehož podle něho není Obama schopen. Uvedl také, že potížemi zmítané americké hospodářství si vynutí přehodnocení výhod, na něž jsou nynější Američané zvyklí. Řešení ekonomických problémů podle něho spočívá v získání energetické nezávislosti na zahraničí, rozšíření jaderné energetiky, zavádění nových technologií a ve snižování daní a státních výdajů.

McCainovi dodnes věřila jen třetina Američanů, že dokáže zemi z krize vyvést. Demokratický kandidát to měl mnohem snazší, znovu svalil vinu za stav ekonomiky na současnou vládu: „Současná krize je výsledkem špatné finanční politiky posledních 8 let. Politiky, kterou podporoval George Bush i senátor McCain.“

Obama označil současnou situaci v USA za nejhorší finanční krizi od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. „Myslím, že řada z vás se obává o své zaměstnání, o své podpory a důchodové účty,“ obrátil se k obecenstvu. Po přijetí záchranného plánu pro finanční sektor v hodnotě až 700 miliard dolarů by podle něho měl následovat záchranný plán pro střední vrstvu. Jeho daňová politika by přinesla snížení daní 95 procentům amerických domácností, prohlásil Obama. 

McCain se snažil bodovat v otázkách zahraniční a bezpečnostní politiky

John McCain:

„Já bych naše vojáky dovedl k vítězství.“

McCain se snažil sbírat body alespoň v druhé polovině debaty, kdy se hovor stočil k zahraniční a bezpečnostní politice. V těchto oborech je McCain rozhodně jistější než Obama. „Rozdíl mezi námi je, že senátor Obama by přivedl naše vojáky domů poražené. Já bych je dovedl k vítězství,“ tvrdí republikánský kandidát.

Barack Obama reagoval také podle zpravodaje ČT Michala Kubala na útoky ze strany republikánské kampaně, která opět vytáhla na světlo jeho kontakty s člověkem obviněným z terorismu. Naopak Barack Obama připomněl kongresové slyšení a podezření z úplatkářství, které bylo proti McCainovi vzneseno v osmdesátých letech.

I když tyto kauzy nejsou nové, kampaň se dostala do vyšších obrátek a v posledních dnech se přitvrdilo na všech frontách, dodal Kubal. Vyhrocených výpadů se ale oba kandidáti vyvarovali, neboť jim to velmi přísná pravidla debaty neumožňovala.

Potřetí a naposledy se John McCain a Barack Obama v předvolební debatě střetnou příští středu - necelé 3 týdny před volbami.