Zřícení malého letadla v Nepálu si vyžádalo 18 mrtvých, z toho 16 cizinců

Káthmándú (Nepál) - Osmnáct mrtvých si vyžádala nehoda malého letadla, které se v úterý zřítilo v Nepálu v oblasti Mount Everestu. Mezi oběťmi z řad cestujících je 12 cizinců z Německa, 2 z Austrálie a také 2 Nepálci. Na palubě byli také tři nepálští členové posádky.

Odpovědný činitel letiště Lukla Mohan Adhikari oznámil, že při pokusu o přistání se zřítilo letadlo společnosti Yeti Airlines. Na seznamu cestujících bylo kromě pěti Nepálců i dvanáct Němců a dva Australané.

Z devatenácti osob na palubě letadla přežil podle jeho informací jen jeden ze dvou pilotů, který byl letecky přepraven do Káthmándú. Podle prvních zpráv utrpěl zranění, která neohrožují jeho život. Vojenský vrtulník do nepálské metropole přepravil i těla obětí. 

Letadlo podle očitých svědků při přistávání zavadilo koly o bezpečnostní plot. V oblasti panovala mlha, ale viditelnost na letišti byla asi 400 metrů, což bylo dost na přistání stroje, řekl Adhikari.

Malé turistické letadlo se zřítilo a okamžitě začalo hořet. Při jeho hašení pomáhali i cestující, kteří čekali na letišti. Požár byl uhašen až po dvou hodinách.

V Nepálu funguje asi desítka soukromých leteckých společností. Většina z nich zajišťuje spojení s odlehlými oblastmi, kam nevedou žádné cesty, a obvykle přepravuje zahraniční turisty k patám Himálaje.