Výzkum potvrdil instinktivně dominantní chování šéfů

Canberra - Mužští šéfové se podle nejnovějšího výzkumu australských vědců chovají jako příslušníci zvířecí říše, zejména jako šimpanzi. Badatelé z Univerzity Nového Jižního Walesu si vzali na mušku stovky manažerů a zaměstnanců a dospěli k závěru, že v každém pracovním prostředí si bossové, stejně jako dominantní zvířata, vyznačují své území, prosazují svou autoritu a stavějí na odiv svou moc.

Manažeři také oblékají k tmavým oblekům košile nebo vázanky jasných barev, stejně jako se zvířata okázale chvástají zářivě barevnými částmi těla. Zatímco v přírodě je účelem přivábit partnerku, v úřadu nebo ve firmě jde o prosazení místa v hierarchii, píše britský list The Daily Telegraph.

„Z evolučního hlediska je známo, že asi 200 druhů (zvířat) se naparuje a nadouvá hruď,“ vysvětlil šéf vědeckého týmu, profesor Jeffrey Braithwaite. „Homo sapiens se během více než dvou milionů let vyvinul v kmenového a hierarchického jedince a skutečně se na vývojové biologické úrovni příliš neliší od jiných zvířat. Patrně to máme zakódováno v genech.“

Podle studie, uveřejněné v odborném australském časopise Journal of Health Organisation and Management, mají vedoucí pracovníci sklon pořizovat si větší židle než kdokoliv jiný, mluvit hlasitěji a častěji vyrušovat. Svou mluvu prokládají managementovým žargonem a akronymy ve snaze mást lidi. „To, co jsme objevili, je univerzální, animální předvádění moci, mužnosti, sexuality a autority, které se zdá být hluboce zakořeněné,“ dodal Braithwaite.