Rusko se stáhlo z bezpečnostních zón kolem Abcházie a Jižní Osetie

Moskva - Ruské jednotky se už zcela stáhly z takzvaných bezpečnostních zón kolem separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. Tuto informaci potvrdilo i gruzínské ministerstvo vnitra, které do oblasti ihned poslalo policisty. Vojáky nahradí dvě stovky mezinárodních pozorovatelů Evropské unie, kteří budou dohlížet na dodržování příměří. Do Abcházie ani do Jižní Osetie Rusové ale mezinárodní pozorovatele nepustí a chtějí tam rozmístit až osm tisíc svých vojáků.

„Ve 20:30 moskevského času se poslední útvar ruských mírotvorců stáhl do Jižní Osetie,“ řekl agentuře Reuters pobočník velitele ruských pozemních sil Igor Konašenkov. Gruzínská ministryně zahraničí Eka Tkešelašviliová ale prohlásila, že ruské jednotky stále ještě musí do 10. října odejít ze dvou enkláv v Jižní Osetii a Abcházii. Tbilisi tvrdí, že Gruzíny osídlené oblasti - jihoosetské Achalgori a abchazská Kodorská soutěska - nejsou už celá léta součástí separatistických regionů.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes v Evianu, kam přijel na schůzku s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, slíbil, že Rusko dokončí odsun svých vojsk z nárazníkových zón podél separatistických regionů Jižní Osetie a Abcházie do dnešní půlnoci, což potvrdil i vrchní velitel mírových sil generál Marat Kulachmetov.

Bezpečnostní zóny, které Rusko utvořilo podél hranic Jižní Osetie a druhé gruzínské separatistické oblasti Abcházie, zasahují do hloubky asi šesti kilometrů na nezpochybňované gruzínské území. Ruská armáda měla v zóně šest pozorovacích míst.

Stahování ruských sil z bezpečnostních zón, kromě Jižní Osetie také z Abcházie, mělo být podle mezinárodní dohody dokončeno do 10. října. V Jižní Osetii a v Abcházii ovšem Rusové zůstanou. Obě separatistická území Moskva uznala za nezávislé státy a dohoda o stahování vojsk z Gruzie po srpnovém rusko-gruzínském ozbrojeném konfliktu se těchto území netýká.

Medveděv kvůli srpnovému konfliktu navrhl vytvořit nový bezpečnostní pakt, který by zakazoval komukoli v Evropě použít sílu. Podle pozorovatelů ale Moskva chce tímto plánem oslabit roli Spojených států a Severoatlantické aliance.

  • Mapa Kavkazu autor: Markéta Sandanusová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/416/41538.gif
  • Vojáci na hranici Jižní Osetie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/455/45479.jpg
  • Marat Kulachmetov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/456/45557.jpg
Vydáno pod