Rakouskou vládu sestavuje sociální demokracie

Vídeň - Rakouský prezident Heinz Fischer pověřil sestavením nové vlády předsedu sociálních demokratů (SPÖ) Wernera Faymanna. SPÖ sice vyšla z předčasných parlamentních voleb, které se konaly 28. září, jako nejsilnější strana v zemi, jenže proti předchozím volbám před dvěma lety ztratila šest procent hlasů a poprvé v historii získala méně než 30 procent.

Prezident při pověřovacím ceremoniálu vyjádřil přání, aby nová vláda byla stabilní a byla sestavena co nejdříve. Prohlásil, že by v každém případě měla fungovat už před Vánocemi.

Po volbách v roce 2006 trvalo sestavování vlády více než tři měsíce a nakonec vznikla vláda takzvané velké koalice, tedy složená ze zástupců dvou nejsilnějších stran - SPÖ a lidovců (ÖVP). Tyto strany jsou ovšem zároveň na rakouské politické scéně hlavními rivaly a vláda pod vedením kancléře Alfreda Gusenbauera (SPÖ) ztroskotala už po roce a půl.

Obě její složky utrpěly v letošních volbách citelné ztráty - ÖVP dokonce osm procent. Výrazně posílily naopak populistické strany krajní pravice - svobodní (FPÖ) a Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ).

Faymann podle svých prohlášení vsadil všechno na jednu kartu, tedy na obnovení koalice SPÖ-ÖVP. Všechny další možné kombinace jednoznačně odmítl buď už před volbami, nebo po nich. Je to také jediná teoreticky možná dvoučlenná koalice, která by měla v parlamentu většinu. Ostatní kombinace vyžadují alespoň tři strany. Místní politologové stále považují obnovení velké koalice za nejpravděpodobnější výsledek nadcházejících jednání.

ÖVP hned po neúspěšných volbách vyměnila předsedu - dosavadního vicekancléře a ministra financí Wilhelma Molterera nahradil ministr zemědělství a životního prostředí Josef Pröll. Ten je sice spolupráci s Faymannem více nakloněn než jeho předchůdce, ale opakovaně zdůrazňuje, že nevylučuje žádnou možnost, včetně odchodu strany do opozice.

Rakouští lidovci možná skončí v opozici.
Zdroj: ČT24