Bavorsko zná svého nového premiéra

Mnichov - Novým bavorským premiérem bude zřejmě spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer. Ten se stane také předsedou Křesťansko-sociální unie (CSU). Její dosavadní předseda odešel z funkce po zemských volbách, kdy strana po 40 letech ztratila většinu v bavorském parlamentu. Vládu bude muset Seehofer sestavovat s koaličním partnerem. CSU je sesterská organizace vládnoucí strany Křesťanských demokratů, kterou vede Angela Merkelová.

Bavorští spojenci německé kancléřky Angely Merkelové dnes ukončili týdenní mocenský boj o to, kdo se stane novým předsedou regionální vlády v největší německé zemi Bavorsku.

Nakonec zůstal jediným kandidátem na tento post spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer. Ten také podle očekávání stane v čele Křesťansko-sociální unie (CSU), kde vystřídá dosavadního předsedu Erwina Hubera.

Dva další uchazeči, bavorský ministr vědy, výzkumu a umění Thomas Goppel a ministr vnitra Joachim Herrmann, stáhli dnes své kandidatury na předsedu zemské vlády po tajné schůzce se Seehoferem a dosud úřadujícím Huberem.

Dohodě předcházely několikadenní tahanice o podmínkách čestného stažení Goppela a Herrmanna. Co přesně bylo vyjednáno, ale zatím jasné není.