Sarkozy a Medveděv chtějí jednat o novém bezpečnostním paktu

Evian (Francie) - Francouzský a ruský prezident se dnes po společné schůzce ve francouzském Evianu shodli na tom, že Evropa potřebuje nový bezpečnostní pakt. Podle Dmitrije Medveděva by taková dohoda měla zakázat použití síly. Doplnil pak, že žádná země nemůže mít monopol na zajištění bezpečnosti v Evropě. Jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy řekl, že je ochotný o novém bezpečnostním paktu jednat.

Ruský prezident si dnes neodpustil kritiku Spojených států. Dmitrij Medveděv prohlásil, že jejich samozvaná dominantní role ve světě podkopává mezinárodní bezpečnost. Příští rok navíc vyprší platnost bezpečnostní úmluvy START, kterou mezi sebou uzavřely USA a Sovětský svaz. Dohoda upravovala počet strategických zbraní. Medveděv proto žádá, aby byla náhradou za tuto dohodu vyjednána úmluva nová.

Francouzský prezident na jeho návrh přistoupil. „Slyšel jsem návrh prezidenta Medveděva na nový bezpečnostní pakt, který by obsáhl území od Vancouveru po Vladivostok. Jsme připraveni o tom jednat,“ řekl Sarkozy a navrhl k tomuto tématu schůzku, která by se měla konat na konci příštího roku.

Sarkozy rovněž v Evianu ocenil stažení ruských jednotek z Gruzie. Nechal se slyšet, že ruský prezident „dodržel slovo“, když dnes oznámil stažení ruských vojsk z Gruzie do dnešní půlnoci. Na závěr ovšem francouzský prezident poznamenal, že je nadále třeba, aby se obě strany rusko-gruzínského konfliktu zdržely jakýchkoli provokací.

Medveděv: Nová verze studené války nehrozí

Rusko dnes začalo stahovat své jednotky z takzvaných bezpečnostních zón podél separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie. Odsun by měl být podle Rusů dokončen ještě dnes.

Medveděv vyzval v Evianu ke zklidnění situace kolem Gruzie, přinejmenším by se podle něj mělo upustit od konfrontační rétoriky. „Nestalo se nic osudového, nebo nenapravitelného. Nová verze studené války nám nehrozí,“ prohlásil.

Sarkozy se nyní podle agentury AP jako první nejvyšší západní představitel vyjádřil tvrdě i vůči Tbilisi. „Byla tam vojenská intervence gruzínských sil, která byla chybou… Říkám věci, jak si je myslím,“ uvedl Sarkozy. Potvrdil ale, že reakce ruské armády byla podle Paříže nepřiměřená.    

Medveděv a Sarkozy vyjádřili shodu i v otázce současné světové finanční krize. Ruský nejvyšší představitel podpořil návrh svého francouzského kolegy, aby se kvůli řešení krize světového finančního systému konal začátkem listopadu summit skupiny vedoucích světových ekonomik G8. Na něj by měly být přizvány také další státy, například Čína, Mexiko a Indie.

Smlouva START

V roce 1991 podepsaly USA a Sovětský svaz smlouvu START I, která omezuje počet strategických zbraní, například počty mezikontinentálních balistických střel. V roce 1992 přistoupily k dohodě i Rusko, Bělorusko, Ukrajina a Kazachstán.

Státy se zavázaly do sedmi let odstranit všechny jaderné zbraně ze svého území a snížit počty strategických zbraní. Součástí byla i dohoda o nešíření jaderných zbraní. Do konce roku 1996 bylo odstraněno podle dohody START přes 850 raket, startovacích zařízení a bombardérů připadajících na Bělorusko, Kazachstán, Ukrajinu a Rusko. Spojené státy odstranily 800 strategických mezikontinentálních řízených střel a strategických bombardérů mezikontinentálního dosahu.

V roce 1993 podepsaly USA a Rusko dohodu START II. Tato smlouva snižuje stav strategických zbraní hluboko pod hranicí vytyčenou smlouvou START I. Definitivně tak budou zlikvidovány pozemní mezikontinentální balistické střely s vícenásobnými samostatně naváděnými hlavicemi a speciální námořní balistické řízené střely. Snížení podle smlouvy START II mělo být ukončeno do 1. ledna 2003, termín byl ale prodloužen do roku 2007. Na ruské i americké straně mělo zůstat 3000 až 3500 jaderných raket.

                                              Zdroj: www.army.cz