Ministři NATO se na zintenzivnění bojů v Afghánistánu neshodli

Budapešť - Alianční protiraketová obrana, působení v Afghánistánu, financování misí, rozšiřování NATO nebo situace v Gruzii jsou hlavní témata dvoudenní neformální schůzky ministrů obrany členských zemí NATO, která dnes začala v Budapešti. Na schůzce se politici zatím neshodli na tom, zda by se měla aliance v budoucnu více zaměřit na boj s drogami v Afghánistánu. Po tom volají hlavně Spojené státy, které vyzvaly spojence, aby posílili jednotky na misích v Afghánistánu. V tom jim podle slov ministryně obrany Vlasty Parkanové Česko vyhoví.

Američtí generálové žádají navýšení až o 12 tisíc vojáků. Navíc požadují pro mise novou techniku, jako například helikoptéry. Tato opatření prý mají dopomoci k boji s místními drogovými producenty. Vrchní velitel sil NATO v Evropě americký generál John Craddock tvrdí, že je zapotřebí agresivnějšího postupu, aby byli afghánští povstalci odříznuti od svých finančních zdrojů.

Parkanová chce v Afghánistánu posílit

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek řekl, že Česko prosazuje, aby NATO k boji proti drogám přistoupilo aktivněji. Zopakoval nicméně, že potírání drog se bezprostředně ČR netýká. Česká ministryně obrany Vlasta Parkanová, která v Budapešti vede českou delegaci, po dnešní schůzce nicméně oznámila, že vyzve český parlament, aby příští rok navýšil české počet českých vojáků v Afghánistánu až o jednu třetinu.

Zbytek Evropy se ale zdráhá posílat další vojáky do Afghánistánu. Itálie, Španělsko a Německo jsou proti návrhu USA. Němečtí představitelé se nechali slyšet, že jejich armáda pošle do Afghánistánu jen 1000 až 4000 mužů, a to navíc jen do těch oblastí, které nejsou ohrožené radikálními povstalci. Hlavním důvodem je prý riziko civilních ztrát a také vyšší ohrožení vojáků.

Další jednání o tomto tématu budou pokračovat zítra.

NATO pošle pomoc do Somálska

Ministři obrany dnes také odsouhlasili pomoc do Somálska. Rozhodli, že do pobřežních vod tohoto východoafrického státu vyšlou sedm válečných lodí, které budou pomáhat v boji proti pirátům. Právě kvůli organizovaným pirátským skupinám jsou somálské vody pro plavidla jedním z nejnebezpečnějších míst na světě.

Ministři na zasedání ještě vyslechnou zprávu, která zhodnotí postup při přípravě alianční protiraketové obrany. Definitivní podoba materiálu by však měla být známa až příští rok na jaře. Čeští politici v minulosti několikrát zdůrazňovali, že americký radar na českém území by se měl právě do systému NATO zapojit.

V současnosti se v alianci hovoří především o rozšiřování východním směrem. Na přijetí Gruzie a Ukrajiny do aliance naléhal na její jarní vrcholné schůzce v Bukurešti americký prezident George Bush. Narazil ale na nesouhlas především Německa a Francie. Nedávný konflikt na Kavkazu byl však pro NATO pobídkou k novým vstřícným gestům vůči Gruzii.

I přes krizi je nutné navýšit finance pro armády

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer se dnes vyjádřil, že je nutné zvýšit vojenské výdaje členů aliance, a to i přes současnou světovou finanční krizi, která vlády nutí k úsporným opatřením. V rozhovoru pro maďarská média také řekl, že NATO musí zůstat v Afghánistánu ještě několik dalších let. Aliance by podle něj také měla normalizovat své vztahy s Ruskem, narušené konfliktem v Gruzii. „Studená válka není naším přáním,“ zdůraznil. K možnému začlenění Gruzie a Ukrajiny do NATO řekl, že oba státy v současnosti ještě nejsou na členství připraveny.