Elefantiáza by měla zmizet do roku 2020

Ženeva (Švýcarsko) - V roce 2007 rozluštěný genom hlístice Brugia Malayi je klíčem k celosvětové strategii Světové zdravotnické organizace (WHO), jejímž cílem je ve světě zcela potlačit elefantiázu do roku 2020.

Červ Brugia Malayi je parazit přenášený hlavně komáry, žijící v lymfatickém systému především dolních končetin, u mužů i genitálií a u žen prsou. Jeho přítomnost způsobuje hromadění lymfy a dramatické zvýšení tloušťky kůže. Výsledkem jsou bolestivá pokřivení končetin a nebezpečné změny krevního oběhu, krevního tlaku, infekce kůže a další obtíže.

Program sponzorovaný světovými farmaceutickými firmami a organizovaný WHO v roce 2000 distribuoval skoro 2 miliardy dávek základního léčiva proti této nemoci. Podle odhadů pomohl před nemocí zachránit skoro 7 milionů dětí v rozvojových zemích a zastavit její postup u skoro 10 milionů již trpících pacientů. Výrazně také zpomalil její šíření a lépe vyhranil krizové oblasti, na které se zaměřil návazný program.Ten by měl nyní začít využívat nové, na znalostech genomu červa založené vakcíny. 

Přímo ohrožená některou z forem elefantiázy je zhruba pětina obyvatel planety - skoro 1,3 miliardy lidí - a nemoc je rozšířena v 83 zemích světa, především v Africe. Dosud program dosáhl na 48 z těchto zemí a pomohl více než 570 milionům lidí.

Hlavními složkami nových léků jsou kromě antibiotik i přípravky albendazol (věnovaný farmaceutickým komplexem GlaxoSmithKline) a ivermectin (věnovaný společností Merck & Co.). Brzy se k nim má přidat nová vakcína.