Severní Korea se chystá vyzkoušet dalších deset raket

Soul - Severní Korea rozmístila na západním pobřeží více než desítku raket, které může odpálit. S odvoláním na jihokorejské tajné služby to napsal list Čoson Ilbo. Stalo se tak dva dny poté, co Severní Korea vystřelila dvě rakety středního doletu do Žlutého moře. Pokud odpálí všechny připravené rakety, půjde o bezprecedentní test raket odpalovaných ze země proti lodím i z lodí na lodě, píší agentury.

V červenci 2006 odpálila Severní Korea ze svého východního pobřeží sedm balistických raket, včetně rakety dlouhého doletu. O tři měsíce později uskutečnila první test jaderné bomby.

Severní Korea má k dispozici arzenál raket, s nimiž by mohla zasáhnout celé území Jižní Koreje a většinu Japonska. V posledních měsících se pustila do vylepšování svých raketových odpalovacích základen. Podle jihokorejské rozvědky ale KLDR vyzkouší jen pět až sedm z připravených střel. Pokud odpálí velký počet raket, pak bude těžké pohlížet na to jako na běžné cvičení. KLDR už zakázala všem lodím vplouvat do vytyčené oblasti Žlutého moře až do 15. října.

KLDR dnes zakázala inspektorům MAAE přístup do Jongbjonu 

KLDR už několikrát v minulosti načasovala odpálení svých raket v době zvýšeného napětí v oblasti, aby tak dala najevo, že je připravena zaujmout tvrdé a rozhodné stanovisko, míní analytici. Nynější raketová aktivita přichází v době, kdy se do KLDR minulý týden vypravil americký vyjednavač Christopher Hill, aby se Pchjongjang pokusil přesvědčit k dodržování dohody o ukončení jaderného programu.

Tu KLDR uzavřela v únoru 2007 s pěti světovými mocnostmi a na jejím základě se zavázala zastavit svůj jaderný program výměnou za potravinovou a energetickou pomoc. V poslední době ale dává najevo, že dohodu nehodlá dodržovat, protože USA nesplnily svůj závazek a nevyškrtly ji ze svého seznamu států podporujících terorismus.

Severní Korea dnes zakázala inspektorům Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) přístup do svého jaderného komplexu v Jongbjonu. Pchjongjang už před dvěma týdny nechal odstranit monitorovací kamery a pečeti MAAE z reaktoru a informoval inspektory, že se chystá vrátit do něj nukleární materiál. Inspektoři nicméně dosud mohli působit v ostatních částech jaderného komplexu.