Německá policie zasáhla proti neonacistům, zajistila důležité důkazy

Berlín - Německá policie dnes podnikla rozsáhlou razii proti mládežnické organizaci německých neonacistů. Při akci policisté sice nikoho nezatkli, prohledali ale několik desítek objektů a zajistili důležité důkazy. Neonacistická organizace na sebe před časem upozornila, když uspořádala dětský tábor, kde se dětem snažila vštěpit pronacistické názory.

Ve čtrnácti spolkových zemích německé úřady vtrhly do několika desítek budov, kde se snažily zajistit důkazy proti organizaci Německá mládež věrná vlasti (HDJ). Cílem zásahu, při němž nebyl nikdo zatčen, bylo zajistit důkazy, informovalo ministerstvo vnitra v Berlíně.

HDJ se ocitla v hledáčku policie poté, co se pokusila na letním táboře vštěpit nacistickou ideologii mladým lidem. Chtěli docílit toho, aby se mladí lidé v dospělosti přidali k pravicovým extremistům. „Musíme být ostražití před všemi pokusy přilákat děti a mladé lidi k nacistické ideologii pod pláštíkem zdánlivě nepolitických aktivit pro volný čas,“ varoval dnes náměstek ministra vnitra August Hanning.

Berlínská policie prohledala 15 objektů na východě Německa. V Braniborsku to bylo 14 a v Meklenbursku-Předním Pomořansku 17 budov. Celkem bylo prohledáno 80 bytů a kanceláří ve 14 spolkových zemích.