Slováci budou jezdit do USA bez víz zřejmě od půlky listopadu

Washington - Americký prezident George Bush se dnes sešel v Bílém domě se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem. George Bush oznámil, že pozitivní rozhodnutí o přijetí Slovenska do amerického bezvízového programu očekává v polovině listopadu. Jak doplnil zpravodaj ČT ve Washingtonu Michal Kubal, během schůzky Bush prohlásil, že konec víz pro Slovensko považuje za hotovou věc.

O tom, zda Slovensko splnilo požadavek nejvýše deseti procent odmítnutých žádostí o víza, což je klíčová podmínka pro zařazení do amerického bezvízového programu, se Bush nezmínil, nicméně jeho prohlášení napovídá, že zrušení víz zřejmě nic zásadního nebrání.

V prohlášení americký prezident neuvedl, zda se tento krok bude týkat i jiných zemí, které se o zrušení víz ucházejí, včetně České republiky a dalších nových členů Evropské unie. Slovensko podle něj učinilo velký pokrok na cestě k bezvízovému režimu.  

Média spekulují, že dlouho očekávané datum by mohl oznámit americký ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff při cestě do Prahy a Bratislavy. V souvislosti s datem ukončení vízové povinnosti pro Česko se hovoří o 17. listopadu. Americká strana to zatím nepotvrdila, nicméně zpravodaj ČT Michal Kubal to pokládá za vysoce pravděpodobné.

Ve středu uzavřelo Slovensko s USA dohodu o poskytování otisků prstů a profilů DNA zvlášť těžkých zločinců. Bratislava tak ze své strany naplnila poslední požadavek pro zařazení do bezvízového programu. Ministr Chertoff po podpisu řekl, že Slováci by mohli přijíždět bez víz už „v blízké budoucnosti“.

Vydáno pod