Černá Hora a Makedonie uznaly nezávislost Kosova

Podgorica - Černá Hora a Makedonie ve čtvrtek uznaly nezávislost Kosova. Vlády v Podgorici a Skopji tento krok jednomyslně podpořily i přes silný odpor Srbska, s nímž Černou Horu i Makedonii tradičně pojí úzké vztahy. Srbsko na protest vypovědělo ze země černohorskou velvyslankyni, stejný osud nejspíš čeká i makedonského velvyslance v Bělehradu.

„Nejde o rozhodnutí proti Srbsku, ale pro naši budoucnost,“ řekl dnes odpoledne černohorský ministr zahraničí Milan Roćen. Podle něj kvůli Kosovu vyvíjela na Černou Horu tlak Evropská unie a také USA. Černá Hora usiluje o členství v EU. „Rozhodnutí uznat Kosovo jsme učinili v souladu s našimi národními zájmy a s cílem zapojit se do evropských a euroatlantických struktur,“ prohlásil Roćen.

Večer uznala samostatnost Kosova i Makedonie. Makedonský ministr zahraničí Antonio Milošoski na konferenci potvrdil, že nejprve pro samostatnost hlasoval makedonský parlament a vzápětí kosovskou nezávislost schválila vláda. 

Srbsko povolává své vyslance

Rozhodnutí Černé Hory a Makedonie je pro srbskou diplomacii, která se snaží definitivnímu odtržení Kosova všemi silami zabránit, velkou ranou. Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić dnes na základě rozhodnutí vlády vyzval černohorskou velvyslankyni, aby opustila Srbsko. Srbský velvyslanec z Podgorice zatím povolán zpět do Bělehradu nebyl. Podobné diplomatické napětí se nyní očekává i mezi Srbskem a Makedonií.

Makedonie a Černá Hora patří k největším spojencům Srbska na Balkáně. Černá Hora navíc byla až do roku 2006 spolu se Srbskem součástí jednoho státu. V obou zemích ale žije albánská menšina, která uznání nezávislosti Kosova dlouhodobě prosazuje. Valnou většinu obyvatel Kosova totiž tvoří právě Albánci. 

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku letos v polovině února. Od té doby nový stát uznala padesátka zemí, včetně České republiky. Bělehrad a spolu s ním například i Rusko ale jednostranné vyhlášení samostatnosti považují za nelegální a Kosovo jako stát neuznávají. 

Částečným úspěchem pro Bělehrad bylo středeční rozhodnutí Valného shromáždění OSN, které schválilo jeho požadavek, aby legálnost vyhlášení kosovské nezávislosti přezkoumal Mezinárodní soudní dvůr v Haagu.

Vydáno pod